okroshka dietetyczna

niskokaloryczne i smaczne! W jednej porcji nieco ponad 60 kcal. W gorące letnie dni naprawdę nie chcę być w pobliżu gorącego pieca w kuchni i nie chcę jeść. Dlatego dla wielu zimne zupy stają się podstawą diety. Najpopularniejszą zimną zupą w naszym kraju jest okroshka. Klasyczna okroshka z PO Kongu doprawiana była świeżym kwasem. Tej godziny robią okroshkę na czymkolwiek: na kefirze, wodzie mineralnej, serwatce i wywarach z różnych warzyw i owoców. Chcę podzielić się z wami moją ulubioną wersją okroshki-na serum.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
18 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

tym razem postanowiłem ugotować wegetariańską wersję okroshki, ponieważ nie miałem gotowanego mięsa, a kiełbasa wcale nie jest produktem dietetycznym. Nawet bez mięsa i kiełbasy okroshka okazała się bardzo smaczna.

aby przygotować dietetyczną okroshkę na serwatce, najpierw ugotuj jajka i ziemniaki. Następnie schłodź je i wyczyść. Aby ugotowane ziemniaki i jajka ostygły szybciej, możesz zalać je lodowatą wodą. Ponadto jajka będą łatwiejsze do czyszczenia po tym.

pokrój ziemniaki i jajka w kostkę.

odetnij zieloną skórkę ze świeżych ogórków nożem. Obrane ogórki sprawiają, że smak okroshki jest delikatniejszy niż w przypadku nieobranych. Ogórki kroimy również w kostkę.

wszystkie warzywa (pietruszka, koperek, szczypiorek i opcjonalnie kolendra) są dobrze umyte i wysuszone. Drobno posiekaj warzywa.

w osobnej misce łączymy wszystkie składniki fusów okroshki (ziemniaki, jajka, ogórki i zioła). Również w tej wersji okroshki można dodać rzodkiewki pokrojone w cienkie paski. Grubą część okroshki i płynu lepiej przechowywać osobno w lodówce i łączyć je tylko na talerzu, ponieważ okroshka bardzo szybko się psuje.

podczas serwowania okroshki na talerzu nakładamy fusy ze zjeżdżalnią.

wlej serwatkę do szklanki, dodaj łyżkę śmietany i sól do smaku. Dobrze wymieszaj, aby sól i śmietana się rozpuściły, a płyn stał się jednorodny.

wlej powstały płyn do talerza i podawaj.

*****
podstawowe zasady gotowania okroshki dietetycznej:

- wędzone mięso i kiełbasa muszą powiedzieć " NIE " i zastąpić je gotowanym mięsem z kurczaka lub gotowaną rybą;

- przygotowując dietetyczną okroshkę, nie powinieneś być bardzo mały: im większe warzywa są cięte, tym więcej błonnika w nich daje sytość i normalizuje trawienie;

- jedna porcja powinna składać się z 120-150 gramów fusów (warzyw i ziół) i nie więcej niż 200 mililitrów płynu, nie więcej niż jednego ziemniaka i jednego jajka oraz umiarkowanej ilości ryb lub mięsa;

- w żadnym wypadku nie dodawaj majonezu do okroshki: jest bardzo kaloryczny. Lepiej połóż jedną małą łyżkę kwaśnej śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy