skład / składniki
metoda gotowania
tym razem postanowiłem ugotować wegetariańską wersję okroshki, ponieważ nie miałem gotowanego mięsa, a kiełbasa wcale nie jest produktem dietetycznym. Nawet bez mięsa i kiełbasy okroshka okazała się bardzo smaczna.
aby przygotować dietetyczną okroshkę na serwatce, najpierw ugotuj jajka i ziemniaki. Następnie schłodź je i wyczyść. Aby ugotowane ziemniaki i jajka ostygły szybciej, możesz zalać je lodowatą wodą. Ponadto jajka będą łatwiejsze do czyszczenia po tym.
pokrój ziemniaki i jajka w kostkę.
odetnij zieloną skórkę ze świeżych ogórków nożem. Obrane ogórki sprawiają, że smak okroshki jest delikatniejszy niż w przypadku nieobranych. Ogórki kroimy również w kostkę.
wszystkie warzywa (pietruszka, koperek, szczypiorek i opcjonalnie kolendra) są dobrze umyte i wysuszone. Drobno posiekaj warzywa.
w osobnej misce łączymy wszystkie składniki fusów okroshki (ziemniaki, jajka, ogórki i zioła). Również w tej wersji okroshki można dodać rzodkiewki pokrojone w cienkie paski. Grubą część okroshki i płynu lepiej przechowywać osobno w lodówce i łączyć je tylko na talerzu, ponieważ okroshka bardzo szybko się psuje.
podczas serwowania okroshki na talerzu nakładamy fusy ze zjeżdżalnią.
wlej serwatkę do szklanki, dodaj łyżkę śmietany i sól do smaku. Dobrze wymieszaj, aby sól i śmietana się rozpuściły, a płyn stał się jednorodny.
wlej powstały płyn do talerza i podawaj.
*****
podstawowe zasady gotowania okroshki dietetycznej:
- wędzone mięso i kiełbasa muszą powiedzieć " NIE " i zastąpić je gotowanym mięsem z kurczaka lub gotowaną rybą;
- przygotowując dietetyczną okroshkę, nie powinieneś być bardzo mały: im większe warzywa są cięte, tym więcej błonnika w nich daje sytość i normalizuje trawienie;
- jedna porcja powinna składać się z 120-150 gramów fusów (warzyw i ziół) i nie więcej niż 200 mililitrów płynu, nie więcej niż jednego ziemniaka i jednego jajka oraz umiarkowanej ilości ryb lub mięsa;
- w żadnym wypadku nie dodawaj majonezu do okroshki: jest bardzo kaloryczny. Lepiej połóż jedną małą łyżkę kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g