marynowane korniszony z czosnkiem i chrzanem
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
korniszony moczyć wstępnie w zimnej wodzie przez 30-60 minut. Wszystkie przyprawy i korniszony włożyć do czystych sterylnych słoików, zalać wrzącą wodą i natychmiast spuścić wodę na patelnię. Ponownie zagotuj wodę, zalej nimi ogórki, przykryj żelaznymi pokrywkami, ręcznikiem i pozostaw na 5 minut. Odcedź wodę, ponownie zagotuj, dodaj sól i cukier.
wlej ocet do słoików z korniszonami, zalej solanką i zwiń, zawiń na kilka godzin. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g