marynowane korniszony z czosnkiem i chrzanem

pyszna i szybka w przygotowaniu przystawka warzywna do potraw. Wiele gospodyń domowych używa korniszonów do gotowania różnych potraw. Korniszony to warzywa o małych owocach takiej odmiany jak "ogórek siewny", chociaż często korniszony nazywane są dowolnymi odmianami ogórków, które ledwo wyrosły na łóżku. Chrupiące, soczyste i niskokaloryczne ogórki są pyszne w postaci marynowanej. Oferuję mój przepis na marynowanie korniszonów na zimę.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
31 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

korniszony moczyć wstępnie w zimnej wodzie przez 30-60 minut. Wszystkie przyprawy i korniszony włożyć do czystych sterylnych słoików, zalać wrzącą wodą i natychmiast spuścić wodę na patelnię. Ponownie zagotuj wodę, zalej nimi ogórki, przykryj żelaznymi pokrywkami, ręcznikiem i pozostaw na 5 minut. Odcedź wodę, ponownie zagotuj, dodaj sól i cukier.
wlej ocet do słoików z korniszonami, zalej solanką i zwiń, zawiń na kilka godzin. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g

Podobne przepisy