ogórki kiszone w słoikach z goździkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj puszki. Moczyć ogórki przez kilka godzin. Koperek umyć, czosnek obrać.
Krok 2:
Połóż koperek, czosnek, pieprz i goździki na dnie słoików. Ułóż ogórki szczelnie na wierzchu.
Krok 3:
Napełnij słoiki zimną wodą.
Krok 4:
Wlej wodę ze słoika do rondla. Dodaj sól, cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania dodaj kwas cytrynowy (delikatnie, piana może wzrosnąć). Zdjąć z ognia.
Krok 5:
Wlej solankę do słoika, przykryj. Sterylizuj na parze przez 5-7 minut. Sterylizuję w mantovarku. Słoik właśnie wchodzi i pokrywa się zamyka. Jeśli słoik jest wyższy, możesz przykryć ręcznikiem
Krok 6:
Zwiń słoik, odwróć go i przykryj, aż całkowicie ostygnie. Usuń do piwnicy. Po miesiącu możesz spróbować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g