skład / składniki
metoda gotowania
zwracamy uwagę na kulinarny przepis na kazachski bulion zwany sorpą, którego twórcą jest kuchnia kazachska. Po raz kolejny mnie zadziwia! Zostałem potraktowany prawdziwą sorpą przez jednego znajomego kazaka, przedstawiam to danie Tobie.
przede wszystkim dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie. Następnie włóż mięso do rondla,zalej wrzącą wodą i gotuj przez 1-1, 5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę i nadmiar tłuszczu z bulionu. Sól dodaje się pod koniec gotowania. Gotowość mięsa jest łatwa do ustalenia. Mięso jest gotowe, jeśli widelec łatwo je przebije. Następnie do mięsa wkłada się marchewkę, drobno posiekaną cebulę, ziarna pieprzu, liść laurowy, po czym zawartość gotuje się do całkowitego ugotowania. Bulion jest filtrowany i wlewany do głębokiego talerza z dodatkiem mięsa. Jedzenie jest gotowe do spożycia! Pozostaje tylko ozdobić drobno posiekaną zielenią. Sorpa jest podawana na stole w misach, a baursaki są podawane osobno do zupy. Życzymy smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g