świąteczny nadziewany indyk
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
Mój i suszę indyka, mieszam sól z kolendrą i pieprzem, a następnie pocieram tuszę tą mieszanką. Moje jabłka i obieram ze środka, a następnie kroję w drobną kostkę. Gotuję ryż do połowy ugotowany, a następnie mieszam go z jabłkami, małymi kawałkami trufli i kasztanów, Maderą, pieprzem z solą i cukrem oraz wiśniami, zmiażdżonymi na jednorodną masę. Ten słodki farsz mocno wkładam do indyka, który zszywam nitką i pieczę do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Z gotowego świątecznego indyka z nadzieniem ryżowo-jabłkowo-wiśniowym nadziewanym truflami, kasztanami i Maderą wyjmuję sznurki, którymi go przyszyłem przed pieczeniem. Sam ptak kroję na porcje i każdemu gościowi podaję kawałek indyka i kilka łyżek nadzienia na taredku. Zwykle przygotowuję go nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na stół noworoczny. Świeże ogórki i pomidory doskonale łączą się ze świątecznym indykiem, a pietruszka i koperek będą po prostu doskonałe, jeśli posypasz je każdym plasterkiem ptaka. Duże ptaki: indyk i gęś to tradycyjne jedzenie na świątecznym stole wielu narodów świata. Ten przepis kulinarny podzielił się ze mną przyjaciel, który od dzieciństwa pasjonował się tradycjami bożonarodzeniowymi i noworocznymi Europejczyków. Co zaskakujące, istnieje kilkadziesiąt, jeśli nawet setki przepisów na świątecznego indyka. Jest to jeden z tych, które nie są tak powszechnie znane jak indyk z jabłkami lub pomarańcze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal / 100g
- Kasztan szlachetny świeży - 194 kcal/100g
- Kasztan szlachetny suszony - 377 kcal/100g
- Gotowane kasztany - 131 kcal/100g
- Trufle świeże - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wina mocne - 163 kcal/100g
- Wino mocne (Madera) - 150 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g