świąteczny indyk z nadzieniem ryżowo-jabłkowo-wiśniowym nadziewany truflami, kasztanami, wiśniami i Maderą

Mężczyzna oszaleje! Prosty, szybki i niesamowicie apetyczny! Świetny indyk na Nowy Rok!!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 34 % 11 g
150 kcal
IG: 45 / 36 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min
Mój i suszę indyka, mieszam sól z kolendrą i pieprzem, a następnie pocieram tuszę tą mieszanką. Moje jabłka i obieram ze środka, a następnie kroję w drobną kostkę. Gotuję ryż do połowy ugotowany, a następnie mieszam go z jabłkami, małymi kawałkami trufli i kasztanów, Maderą, pieprzem z solą i cukrem oraz wiśniami, zmiażdżonymi na jednorodną masę. Ten słodki farsz mocno wkładam do indyka, który zszywam nitką i pieczę do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Z gotowego świątecznego indyka z nadzieniem ryżowo-jabłkowo-wiśniowym nadziewanym truflami, kasztanami i Maderą wyjmuję sznurki, którymi go przyszyłem przed pieczeniem. Sam ptak kroję na porcje i każdemu gościowi podaję kawałek indyka i kilka łyżek nadzienia na taredku. Zwykle przygotowuję go nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na stół noworoczny. Świeże ogórki i pomidory doskonale łączą się ze świątecznym indykiem, a pietruszka i koperek będą po prostu doskonałe, jeśli posypasz je każdym plasterkiem ptaka. Duże ptaki: indyk i gęś to tradycyjne jedzenie na świątecznym stole wielu narodów świata. Ten przepis kulinarny podzielił się ze mną przyjaciel, który od dzieciństwa pasjonował się tradycjami bożonarodzeniowymi i noworocznymi Europejczyków. Co zaskakujące, istnieje kilkadziesiąt, jeśli nawet setki przepisów na świątecznego indyka. Jest to jeden z tych, które nie są tak powszechnie znane jak indyk z jabłkami lub pomarańcze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal / 100g
  • Kasztan szlachetny świeży - 194   kcal/100g
  • Kasztan szlachetny suszony - 377   kcal/100g
  • Gotowane kasztany - 131   kcal/100g
  • Trufle świeże - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wina mocne - 163   kcal/100g
  • Wino mocne (Madera) - 150   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g

Podobne przepisy