domowe białe wino z winogron

Estetyka i niepowtarzalny smak sprawiają, że to wino jest pyszne! Łatwość przygotowania Dziś proponuję spróbować zrobić domowe białe wino z winogron. W naszej rodzinie zwykle gotuje się wina tylko samodzielnie, a wino to niezmiennie otrzymuje wysokie oceny od znajomych i krewnych.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 36 g
142 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

przepis na domowe białe wino z winogron jest oczywiście podobny do każdego innego przepisu na inne wino.
jeśli jesteś początkującym winiarzem, aby uzyskać wysokiej jakości napój, musisz ściśle przestrzegać technologii produkcji i zapoznać się z literaturą tematyczną dla początkujących winiarzy.
zebrane winogrona ugniata się do uzyskania soku, a następnie pozostawia w ciepłym miejscu na 5 dni, od czasu do czasu mieszając.
po zakończeniu okresu sedymentacji przefiltruj powstały sok przez gazę.
wlej sok do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości i dodaj cukier.
cukier wlewa się do smaku w zależności od tego, jakie wino chcesz uzyskać na wylocie. Aby uzyskać wytrawne wino stołowe, wymagana będzie minimalna ilość cukru, a słodszy napój będzie wymagał większej ilości cukru.
zamknij pojemnik bramą wodną i pozostaw do procesu fermentacji na 3 tygodnie w temperaturze pokojowej.
gdy wino rozjaśni się i utworzy się naturalny osad, delikatnie odcedź i butelkuj wino.
gotowe domowe białe wino z winogron jest przechowywane w chłodnym miejscu przez około miesiąc, a następnie napój jest całkowicie gotowy do spożycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy