skład / składniki
metoda gotowania
przepis na domowe białe wino z winogron jest oczywiście podobny do każdego innego przepisu na inne wino.
jeśli jesteś początkującym winiarzem, aby uzyskać wysokiej jakości napój, musisz ściśle przestrzegać technologii produkcji i zapoznać się z literaturą tematyczną dla początkujących winiarzy.
zebrane winogrona ugniata się do uzyskania soku, a następnie pozostawia w ciepłym miejscu na 5 dni, od czasu do czasu mieszając.
po zakończeniu okresu sedymentacji przefiltruj powstały sok przez gazę.
wlej sok do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości i dodaj cukier.
cukier wlewa się do smaku w zależności od tego, jakie wino chcesz uzyskać na wylocie. Aby uzyskać wytrawne wino stołowe, wymagana będzie minimalna ilość cukru, a słodszy napój będzie wymagał większej ilości cukru.
zamknij pojemnik bramą wodną i pozostaw do procesu fermentacji na 3 tygodnie w temperaturze pokojowej.
gdy wino rozjaśni się i utworzy się naturalny osad, delikatnie odcedź i butelkuj wino.
gotowe domowe białe wino z winogron jest przechowywane w chłodnym miejscu przez około miesiąc, a następnie napój jest całkowicie gotowy do spożycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g