skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tłuczone ziemniaki z grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu.
Krok 2:
Ułóż obrane ziemniaki w garnku do gotowania. Jeśli ziemniaki są duże, można je pokroić na 2-3 części. Więc szybciej się ugotuje. Napełnij ziemniaki wodą, aby były całkowicie zanurzone. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj ziemniaki na małym ogniu przez 20-30 minut. Ziemniaki powinny stać się miękkie.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków zajmij się gotowaniem grzybów. Grzyby można wziąć według własnego uznania. Mam świeże pieczarki. Pieczarki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój grzyby na duże plasterki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane grzyby. Smaż grzyby przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Podczas smażenia grzyby zmniejszą się i pojawi się z nich trochę wilgoci. Częściowo wyparuje. Dodaj czosnek do grzybów, przepuszczony przez prasę. Do smaku dodaj sól i zmielony pieprz. Podgrzej wszystko razem jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia, aby grzyby nie wyschły.
Krok 5:
Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je gorącą wodą i dodaj masło. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem i dodaj ciepłe mleko. Aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję, możesz użyć blendera. Nawiasem mówiąc, mleko można zastąpić śmietaną.
Krok 6:
Gotowe tłuczone ziemniaki nie są zbyt gęste ani rzadkie. Dostosuj konsystencję do swoich upodobań, dodając mleko.
Krok 7:
Połóż tłuczone ziemniaki na talerzu, a na wierzchu smażone pieczarki. Podawaj na gorąco. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g