skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Deli wieprzowy w domu? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z miękkiej części-polędwicy, karbonady, szyi, łopatki. Użyłam szyi wieprzowej. Usuń kawałek miazgi z folii i żył. Umyj go i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Dokładnie przetrzyj mieszanką soli i cukru.
Krok 3:
Wyślij mięso do pojemnika, takiego jak garnek lub duża filiżanka. Możesz posypać go trochę ziela angielskiego.
Krok 4:
Przykryj mięso talerzem o średnicy mniejszej niż patelnia lub filiżanka.
Krok 5:
Zbuduj prasę, aby mięso było stale pod uciskiem. W moim przypadku prasa służyła jako mała dynia. Możesz użyć słoika z wodą. Wyślij mięso do lodówki na trzy dni. Okresowo sprawdzaj patelnię, spuszczając powstały sok i obracając kawałek mięsa na drugą stronę.
Krok 6:
Przygotuj przyprawy. Wymieszaj mieszaninę papryki, chmielu-suneli, kolendry w małym pojemniku. Możesz również dodać ulubione przyprawy do woli.
Krok 7:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 8:
Po trzech dniach wyjmij kawałek mięsa z patelni. Dobrze osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami.
Krok 9:
Natrzyj mięso czosnkiem ze wszystkich stron.
Krok 10:
Następnie natrzyj kawałek mieszanką przypraw, ostrożnie, jakby wcierając przyprawy w mięso.
Krok 11:
Zawiń mięso w gazę złożoną w 2-3 warstwach lub cienką, lekką szmatkę. Zawiąż ze wszystkich stron grubą nitką lub opaską uciskową.
Krok 12:
Zawieś paczkę za nitką w dobrze wentylowanym, ciepłym miejscu na 5-9 dni (w zależności od temperatury w pomieszczeniu i tego, jak jest wentylowane. Uważa się, że optymalna temperatura do gotowania balyka wynosi od 4 do 15 stopni Celsjusza). Drugiego dnia sprawdź, czy Gaza stała się mokra od soku. Jeśli tak się stanie, Deli należy owinąć nową tkaniną. Upewnij się również, że muchy i inne owady nie siadają na gazie.
Krok 13:
W tym przepisie Balik był suszony na strychu przez 8 dni.
Krok 14:
To wystarczyło, aby mięso wyschło na zewnątrz, a wnętrze pozostało miękkie, ale niezbyt wilgotne. Pokrój Deli na cienkie kawałki i podawaj. Smacznego!
zaleca się Przechowywanie Deli w gazie w lodówce.
bardzo smaczne będzie użycie takiego mięsa w kanapkach ze świeżymi warzywami.
będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g