Deli z wieprzowiny w domu

piękne, pikantne, apetyczne, na wakacje i każdego dnia! Balik wieprzowy gotowany w domu okazuje się niezwykle pikantny i aromatyczny. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na każdą ucztę. Proces gotowania zajmuje dużo czasu, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 11 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Deli wieprzowy w domu? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z miękkiej części-polędwicy, karbonady, szyi, łopatki. Użyłam szyi wieprzowej. Usuń kawałek miazgi z folii i żył. Umyj go i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie przetrzyj mieszanką soli i cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij mięso do pojemnika, takiego jak garnek lub duża filiżanka. Możesz posypać go trochę ziela angielskiego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj mięso talerzem o średnicy mniejszej niż patelnia lub filiżanka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbuduj prasę, aby mięso było stale pod uciskiem. W moim przypadku prasa służyła jako mała dynia. Możesz użyć słoika z wodą. Wyślij mięso do lodówki na trzy dni. Okresowo sprawdzaj patelnię, spuszczając powstały sok i obracając kawałek mięsa na drugą stronę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj przyprawy. Wymieszaj mieszaninę papryki, chmielu-suneli, kolendry w małym pojemniku. Możesz również dodać ulubione przyprawy do woli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po trzech dniach wyjmij kawałek mięsa z patelni. Dobrze osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natrzyj mięso czosnkiem ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie natrzyj kawałek mieszanką przypraw, ostrożnie, jakby wcierając przyprawy w mięso.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń mięso w gazę złożoną w 2-3 warstwach lub cienką, lekką szmatkę. Zawiąż ze wszystkich stron grubą nitką lub opaską uciskową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zawieś paczkę za nitką w dobrze wentylowanym, ciepłym miejscu na 5-9 dni (w zależności od temperatury w pomieszczeniu i tego, jak jest wentylowane. Uważa się, że optymalna temperatura do gotowania balyka wynosi od 4 do 15 stopni Celsjusza). Drugiego dnia sprawdź, czy Gaza stała się mokra od soku. Jeśli tak się stanie, Deli należy owinąć nową tkaniną. Upewnij się również, że muchy i inne owady nie siadają na gazie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W tym przepisie Balik był suszony na strychu przez 8 dni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To wystarczyło, aby mięso wyschło na zewnątrz, a wnętrze pozostało miękkie, ale niezbyt wilgotne. Pokrój Deli na cienkie kawałki i podawaj. Smacznego!

zaleca się Przechowywanie Deli w gazie w lodówce. 
bardzo smaczne będzie użycie takiego mięsa w kanapkach ze świeżymi warzywami.
będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy