skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Tbilisi z wołowiną i fasolą? Przygotuj składniki. Sałatka Tbilisi jest zwykle przygotowywana z fasoli w puszkach. Jest to o wiele łatwiejsze i szybsze. Proponuję opcję ze świeżą gotowaną fasolą. Pyszne i tak i tak.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Wziąłem czerwony, smakuje słodszy i lepiej nadaje się do sałatek. Ale możesz użyć zwykłej cebuli.
Krok 3:
Przykryj cebulę octem jabłkowym, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 15 minut. Następnie spuść ocet. Marynowanie pozwala pozbyć się nadmiaru goryczy i ostrości cebuli.
Krok 4:
Jak gotować czerwoną fasolę? Namocz fasolę dzień wcześniej w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnie gotuj fasolę w dużej ilości wody do miękkości, około 1,5 godziny. Włóż gotową fasolę do durszlaka i osusz.
Krok 5:
Orzechy włoskie usmaż na suchej patelni, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne i chrupiące. Następnie posiekaj orzechy nożem.
Krok 6:
Obierz czerwoną paprykę z nasion i pokrój w cienkie paski.
Krok 7:
Wstępnie ugotuj wołowinę. Jak gotować wołowinę na sałatkę? Zagotuj wodę w rondlu i zanurz mięso w jednym kawałku we wrzącej wodzie. Wtedy wołowina pozostanie miękka i soczysta. Gotuj mięso przez około 1,5 godziny, na koniec dodaj sól i przyprawy do smaku. Schłodzić gotową wołowinę i pokroić w paski.
Krok 8:
Dobrze umyj czosnek i pietruszkę (a najlepiej kolendrę), osusz, a następnie drobno posiekaj.
Krok 9:
W salaterce włóż gotowaną wołowinę, fasolę, paprykę, marynowaną cebulę, orzechy włoskie, czosnek i natkę pietruszki. Sól, pieprz sałatkę, zalej olejem roślinnym i wymieszaj. Podawaj do stołu. Smacznego!
lepiej jest wziąć wołowinę na sałatkę o niskiej zawartości tłuszczu i gotować wystarczająco długo, aby mięso było najbardziej miękkie. Aby uzyskać większą jednorodność, wołowiny nie można pokroić w kostkę, ale zdemontować na małe włókna.
niestety nie miałem pod ręką świeżej kolendry i musiałem zadowolić się pietruszką. Jednak kolendra w tej sałatce jest lepsza - nada sałatce niezbędny smak, który dokładnie oddaje wszystkie subtelności narodowych gruzińskich potraw.
możesz również dodać tutaj ziarna granatu, a dla ostrości drobno posiekane chili.
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g