Sałatka Tbilisi wołowina czerwona fasola papryka

piękny, oryginalny, pikantny smak, bez majonezu! Sałatka Tbilisi to świetne połączenie mięsa, warzyw, fasoli i orzechów. Ta sałatka to prawdziwy klejnot narodowej kuchni gruzińskiej. Jest nie tylko piękny, ale także bardzo smaczny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 21 % 7 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Tbilisi z wołowiną i fasolą? Przygotuj składniki. Sałatka Tbilisi jest zwykle przygotowywana z fasoli w puszkach. Jest to o wiele łatwiejsze i szybsze. Proponuję opcję ze świeżą gotowaną fasolą. Pyszne i tak i tak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Wziąłem czerwony, smakuje słodszy i lepiej nadaje się do sałatek. Ale możesz użyć zwykłej cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj cebulę octem jabłkowym, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 15 minut. Następnie spuść ocet. Marynowanie pozwala pozbyć się nadmiaru goryczy i ostrości cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak gotować czerwoną fasolę? Namocz fasolę dzień wcześniej w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnie gotuj fasolę w dużej ilości wody do miękkości, około 1,5 godziny. Włóż gotową fasolę do durszlaka i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Orzechy włoskie usmaż na suchej patelni, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne i chrupiące. Następnie posiekaj orzechy nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czerwoną paprykę z nasion i pokrój w cienkie paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wstępnie ugotuj wołowinę. Jak gotować wołowinę na sałatkę? Zagotuj wodę w rondlu i zanurz mięso w jednym kawałku we wrzącej wodzie. Wtedy wołowina pozostanie miękka i soczysta. Gotuj mięso przez około 1,5 godziny, na koniec dodaj sól i przyprawy do smaku. Schłodzić gotową wołowinę i pokroić w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj czosnek i pietruszkę (a najlepiej kolendrę), osusz, a następnie drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W salaterce włóż gotowaną wołowinę, fasolę, paprykę, marynowaną cebulę, orzechy włoskie, czosnek i natkę pietruszki. Sól, pieprz sałatkę, zalej olejem roślinnym i wymieszaj. Podawaj do stołu. Smacznego!

lepiej jest wziąć wołowinę na sałatkę o niskiej zawartości tłuszczu i gotować wystarczająco długo, aby mięso było najbardziej miękkie. Aby uzyskać większą jednorodność, wołowiny nie można pokroić w kostkę, ale zdemontować na małe włókna.

niestety nie miałem pod ręką świeżej kolendry i musiałem zadowolić się pietruszką. Jednak kolendra w tej sałatce jest lepsza - nada sałatce niezbędny smak, który dokładnie oddaje wszystkie subtelności narodowych gruzińskich potraw.

możesz również dodać tutaj ziarna granatu, a dla ostrości drobno posiekane chili.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy