skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do zrobienia winegret. Warzywa należy wcześniej ugotować i ostudzić. Lepiej jest przyjmować ogórki solone niż marynowane. Moja cebula jest fioletowa - jest słodka i lepiej smakuje na winegret. Olej słonecznikowy nierafinowany.
Krok 2:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
Krok 3:
Obrane marchewki pokrój w kostkę tego samego rozmiaru co ziemniaki.
Krok 4:
Buraki należy również obrać i pokroić. Identyczne kostki są kluczem do pięknego winegret.
Krok 5:
Kroimy ogórki, podobnie jak inne warzywa, w kostkę.
Krok 6:
Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe.
Krok 7:
Złóż wszystkie składniki do dużej miski. Dodaj sól. Wymieszać.
Krok 8:
Dopraw winegret olejem tuż przed podaniem, sałatki z dressingiem szybciej się psują.
vinaigrette okazał się pyszny i aromatyczny pomimo braku kiszonej kapusty. Zwykle gotuję z nią i prawie zawsze bez zielonego groszku. Czasami dodaję jabłko, idealnie, jeśli to Antonovka. Wersja winegret zaproponowana w tym przepisie jest bardzo podobna do tego winegret z sowieckiej przeszłości, który podawano w każdej jadalni.
aby vinaigrette był smaczny, musisz odpowiednio ugotować dla niego warzywa. Gotuj ziemniaki i marchewki oddzielnie od buraków, potrzebują mniej czasu na gotowanie.
warzywa należy dobrze spłukać i szczotkować pod bieżącą wodą. Nie usuwaj skórki, gotuj z nią, aby w warzywach pozostało więcej witamin.
owoce wybierz mniej więcej taką samą wielkość, aby gotowały się w tym samym czasie.
gotuj ziemniaki i marchewki przez około 30 minut, buraki przez około półtorej godziny. Podczas gotowania zawsze dodaję łyżkę cukru, co poprawia smak buraków. Gotowe warzywa łatwo zsuwają się z ostrza noża, jeśli zostaną przebite do środka.
pamiętaj, aby schłodzić warzywa przed cięciem, sałatki z ciepłych potraw szybko się psują. Nie przechowuj długo przyprawionego winegret, lepiej dodać olej tuż przed podaniem.
istnieje ciekawy sposób na uniknięcie barwienia warzyw z buraków w winegret. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie warzywa z wyjątkiem buraków z olejem. I dopiero wtedy włóż buraki. Winegret pozostanie wielokolorowy, a nie bordowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g