Sałatka mięsna klasyczna

Prosta, obfita sałatka warzywna z gotowanym mięsem. Sałatkę mięsną można przygotować przez cały rok. Wszystkie produkty do jego przygotowania są dostępne dla każdej gospodyni domowej. Zimą produkty do jego przygotowania można pobrać z zapasów, a latem gotować ze świeżymi zbiorami: młodymi ziemniakami i lekko solonymi ogórkami.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 39 % 7 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę mięsną? Gotuj warzywa z wyprzedzeniem, aż będą ugotowane i schłodzone. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Włóż pokrojone ziemniaki do głębokiego naczynia lub salaterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ugotowane i schłodzone marchewki, odetnij końcówki i pokrój w małe kwadraty. Dodaj do salaterki do pokrojonych ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij pikle ze słoika, odetnij końcówki. Drobno pokrój w kostkę i dodaj do wcześniej pokrojonych warzyw. Możesz użyć marynowanych lub marynowanych ogórków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane i schłodzone jajka obrać ze skorupek, pokroić w małe kwadraty. Dodaj jajka do wcześniej pokrojonych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowane schłodzone mięso-może to być wołowina, wieprzowina, indyk (lub opcjonalnie kurczak) - drobno posiekaj i dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie otwórz słoik groszku w puszkach, odcedź płyn i dodaj wymaganą ilość groszku do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby do sałatki dodaje się cebulę lub sałatę. Należy go obrać i bardzo drobno posiekać. Jeśli cebula jest bardzo ostra, można ją wstępnie poparzyć wrzącą wodą. Dodaj posiekaną cebulę do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnej misce wymieszaj równe części śmietany i majonezu, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać zmielony pieprz. Do sałatki dodaj sól do smaku, dopraw mieszanką śmietany i majonezu i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową sałatkę podawaj schłodzoną jako samodzielne danie lub jako zimną przystawkę do dania głównego.

takie sałatki o podobnych składnikach: "Olivier", "Capital", "Winter", "Meat" są bardzo popularne wśród gospodyń domowych. Produkty do jego przygotowania można gotować z wyprzedzeniem, więc samo przygotowanie sałatki nie zajmuje dużo czasu. Rezultatem jest pyszna, obfita sałatka, która może działać jako samodzielne danie na lunch lub kolację, a także może być ozdobą świątecznego stołu jako przystawka.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy