skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę mięsną? Gotuj warzywa z wyprzedzeniem, aż będą ugotowane i schłodzone. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Włóż pokrojone ziemniaki do głębokiego naczynia lub salaterki.
Krok 2:
Obierz ugotowane i schłodzone marchewki, odetnij końcówki i pokrój w małe kwadraty. Dodaj do salaterki do pokrojonych ziemniaków.
Krok 3:
Wyjmij pikle ze słoika, odetnij końcówki. Drobno pokrój w kostkę i dodaj do wcześniej pokrojonych warzyw. Możesz użyć marynowanych lub marynowanych ogórków.
Krok 4:
Ugotowane i schłodzone jajka obrać ze skorupek, pokroić w małe kwadraty. Dodaj jajka do wcześniej pokrojonych składników.
Krok 5:
Gotowane schłodzone mięso-może to być wołowina, wieprzowina, indyk (lub opcjonalnie kurczak) - drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
Krok 6:
Ostrożnie otwórz słoik groszku w puszkach, odcedź płyn i dodaj wymaganą ilość groszku do sałatki.
Krok 7:
W razie potrzeby do sałatki dodaje się cebulę lub sałatę. Należy go obrać i bardzo drobno posiekać. Jeśli cebula jest bardzo ostra, można ją wstępnie poparzyć wrzącą wodą. Dodaj posiekaną cebulę do sałatki.
Krok 8:
W osobnej misce wymieszaj równe części śmietany i majonezu, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać zmielony pieprz. Do sałatki dodaj sól do smaku, dopraw mieszanką śmietany i majonezu i wymieszaj.
Krok 9:
Gotową sałatkę podawaj schłodzoną jako samodzielne danie lub jako zimną przystawkę do dania głównego.
takie sałatki o podobnych składnikach: "Olivier", "Capital", "Winter", "Meat" są bardzo popularne wśród gospodyń domowych. Produkty do jego przygotowania można gotować z wyprzedzeniem, więc samo przygotowanie sałatki nie zajmuje dużo czasu. Rezultatem jest pyszna, obfita sałatka, która może działać jako samodzielne danie na lunch lub kolację, a także może być ozdobą świątecznego stołu jako przystawka.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g