skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i marynowanymi grzybami? Użyłem wędzonego fileta, ale możesz wziąć nogi, uda kurczaka i odciąć mięso z kości. Przygotuj niezbędne składniki. Ugotuj jaja kurze z wyprzedzeniem. Jak gotować jajka? Zanurz jedno jajko w osolonej wrzącej wodzie na łyżce. Po ugotowaniu gotuj przez 8 minut. Zalej jajka zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2:
Majonez lepiej zrobić samemu. Wlej 180 ml oleju roślinnego (słonecznikowego lub oliwkowego) do miski blendera. Weź wysokiej jakości olej, ponieważ jego smak będzie zależeć od tego, jaki wynik będzie majonezem. W oleju wbij jedno jajko (ważne jest, aby jajko mieć temperaturę pokojową). Ćwierć łyżeczki soli, dodaj 1 herbatę. l cukru, 0,5 łyżeczki. l musztardy i 1 łyżeczka. łyżka soku z cytryny. Ubij miksturę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 3:
Tak gęsty, żółty z oliwkowym aromatem i smakiem okazał się mój majonez. Smaczniejszy niż sklep i zdrowszy!
Krok 4:
Pokrój wędzonego kurczaka w drobną kostkę. Przenieś do pojemnika.
Krok 5:
Dodaj majonez do kurczaka (około 1,5 stołu. łyżki) i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Marynowane lub solone grzyby mogą być dowolne. Gotuję z marynowanymi pieczarkami. Odcedź płyn z grzybów i pokrój je w cienkie talerze lub kostki.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Weź pyszny, wysokiej jakości ser, ponieważ od tego zależy również smak sałatki.
Krok 8:
Obierz schłodzone jajka. Podziel na białka i żółtka. W osobnych pojemnikach zetrzyj je na średniej wielkości tarce.
Krok 9:
Zacznij składać sałatkę warstwową. Na płaskim naczyniu Ustaw pierścień do gotowania. Najpierw ułóż kurczaka w majonezie. Wygładź powierzchnię łyżką.
Krok 10:
Drugą warstwą rozłóż pokrojone grzyby.
Krok 11:
Posmaruj je majonezem (około 1, -2 stół. łyżka).
Krok 12:
Ułóż białka na grzybach.
Krok 13:
Posmaruj je również majonezem.
Krok 14:
Rozłóż starty ser czwartą warstwą.
Krok 15:
Posmaruj go również majonezem.
Krok 16:
Ostatnia warstwa to żółtka. Wyślij sałatkę w pierścieniu do gotowania do lodówki na 1 godzinę, aby się zaparzyła.
Krok 17:
Wyjmij sałatkę z lodówki z wędzonym kurczakiem i marynowanymi grzybami. Zdejmij pierścień. Udekoruj sałatkę ziołami według własnych upodobań, na przykład kędzierzawą natką pietruszki, posiekaną zieloną cebulą, koperkiem. Połóż marynowane grzyby na środku. Gotowe, możesz podać do stołu!
sałatkę można ułożyć w porcjach lub nie układać warstwami, ale po prostu wymieszać wszystkie składniki we wspólnej salaterce.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal / 100g