skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Co to jest? W rzeczywistości mówię Ci, jak zrobić inwertowany syrop cukrowy w domu. Przygotuj produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Wlej wodę do garnka i podgrzej ją.
Krok 3:
Wlej cukier do gorącej wody.
Krok 4:
Zagotuj syrop na małym ogniu.
Krok 5:
Po napełnieniu kwasem cytrynowym.
Krok 6:
Wymieszaj i przykryj szczelnie pokrywką. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez czterdzieści minut.
Krok 7:
Taki syrop otrzymamy po wyznaczonym czasie. Sprawdzenie gotowości syropu jest proste. Upuść niewielką ilość syropu na spodek, szybko schłodź i chwyć kciukiem i palcem wskazującym. Szybko ściśnij i rozwiń palce, jeśli syrop utworzy między nimi tak zwaną "grubą nić", można go usunąć z ognia.
Krok 8:
Pozwól mu ostygnąć, umieszczając go w zimnym miejscu lub umieść patelnię w dużej filiżance zimnej wody.
Krok 9:
Wlej sodę rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody do schłodzonego syropu. Syrop natychmiast zacznie bulgotać i pienić się, to nie jest straszne, wystarczy poczekać, aż ten proces się zakończy.
Krok 10:
Trochę syczy i przestanie.
Krok 11:
Po zakończeniu musowania syrop inwertowany można uznać za gotowy. Będzie podobny zarówno do koloru, jak i konsystencji płynnego miodu. Możesz natychmiast wlać go do słoików i przechowywać na przyszłość, aż do następnego przepisu kulinarnego.
Krok 12:
Gotuj z jego udziałem coś pysznego!
najważniejsze, aby było jasne: inwersja to powolne podgrzewanie cieczy w środowisku kwaśnym. Syrop inwertowany to niezbędny produkt kulinarny. Może być stosowany zamiast melasy, syropu kukurydzianego, klonowego lub glukozowego, a na jego bazie można również przygotować Marshmallow. Syrop inwertowany otrzymuje się przez podgrzanie wodnego roztworu cukru z kwasem, podczas gdy zachodzi proces inwersji, polegający na rozbiciu sacharozy na fruktozę i glukozę. Do inwersji stosuje się kwas (w naszym przypadku cytrynowy). Syrop inwertowany ma właściwości antykrystalizujące i wiążące wilgoć, co wydłuża okres przydatności do spożycia produktów bez utraty jakości. Kremy, krówki cukrowe itp. produkty wykonane z syropu inwertowanego nie są kandyzowane podczas przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g