inwertowany syrop cukrowy

zastanawiasz się nad dziwną nazwą? A wszystko jest bardzo proste! Jeśli lubisz eksperymentować z potrawami, to znaczy gotować coś niezwykłego z różnych kuchni, to prawdopodobnie w tym lub innym przepisie kulinarnym musiałeś zmierzyć się z taką nazwą jak inwertowany syrop cukrowy. Porozmawiajmy o nim!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 69 g
274 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Co to jest? W rzeczywistości mówię Ci, jak zrobić inwertowany syrop cukrowy w domu. Przygotuj produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka i podgrzej ją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do gorącej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj syrop na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po napełnieniu kwasem cytrynowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i przykryj szczelnie pokrywką. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez czterdzieści minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taki syrop otrzymamy po wyznaczonym czasie. Sprawdzenie gotowości syropu jest proste. Upuść niewielką ilość syropu na spodek, szybko schłodź i chwyć kciukiem i palcem wskazującym. Szybko ściśnij i rozwiń palce, jeśli syrop utworzy między nimi tak zwaną "grubą nić", można go usunąć z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól mu ostygnąć, umieszczając go w zimnym miejscu lub umieść patelnię w dużej filiżance zimnej wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sodę rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody do schłodzonego syropu. Syrop natychmiast zacznie bulgotać i pienić się, to nie jest straszne, wystarczy poczekać, aż ten proces się zakończy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trochę syczy i przestanie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po zakończeniu musowania syrop inwertowany można uznać za gotowy. Będzie podobny zarówno do koloru, jak i konsystencji płynnego miodu. Możesz natychmiast wlać go do słoików i przechowywać na przyszłość, aż do następnego przepisu kulinarnego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj z jego udziałem coś pysznego!

najważniejsze, aby było jasne: inwersja to powolne podgrzewanie cieczy w środowisku kwaśnym. Syrop inwertowany to niezbędny produkt kulinarny. Może być stosowany zamiast melasy, syropu kukurydzianego, klonowego lub glukozowego, a na jego bazie można również przygotować Marshmallow. Syrop inwertowany otrzymuje się przez podgrzanie wodnego roztworu cukru z kwasem, podczas gdy zachodzi proces inwersji, polegający na rozbiciu sacharozy na fruktozę i glukozę. Do inwersji stosuje się kwas (w naszym przypadku cytrynowy). Syrop inwertowany ma właściwości antykrystalizujące i wiążące wilgoć, co wydłuża okres przydatności do spożycia produktów bez utraty jakości. Kremy, krówki cukrowe itp. produkty wykonane z syropu inwertowanego nie są kandyzowane podczas przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy