skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania bulionu potrzebne jest mięso jagnięce (kości nie można zignorować), warzywa i suche przyprawy: liść laurowy, sucha czerwona papryka, ziele angielskie, mielony czarny pieprz i mielony imbir. Zielona cebula jest niezbędna przed podaniem, jednak możesz użyć innych ziół.
Krok 2:
Mięso obieramy i kroimy na duże kawałki
Krok 3:
Warzywa obieramy i zostawiamy w całości
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu powstaje dużo piany, a aby uzyskać przezroczysty bulion, pianę należy usunąć.
Krok 5:
Godzinę po ugotowaniu włóż obraną całą marchewkę do bulionu
Krok 6:
Cała głowa cebuli, nadal gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.
Krok 7:
Pół godziny przed gotowaniem, sól, włóż przyprawy.
Krok 8:
Obierz główkę czosnku, zmiażdż goździki nożem i wyślij do bulionu i gotuj przez kolejne 30-40 minut
Krok 9:
Po upływie 3,5 godziny. rosół będzie gotowy.
Krok 10:
Wlej gorący bulion do kubków bulionowych, dodaj kawałek mięsa, posyp drobno posiekaną zieloną cebulą (lub innymi ziołami). Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g