skład / składniki
metoda gotowania
oprócz braku ziemniaków ten przepis wykorzystuje pieczone buraki. Dzięki temu Barszcz nabiera dodatkowego bogatego smaku i jasnego koloru.
mięso na bulion myjemy zimną wodą i ładujemy na patelnię. Najlepszy Barszcz pochodzi z wołowiny, ale możesz urozmaicić zestaw, zastępując część kurczakiem, indykiem, a nawet wieprzowiną. Napełnij mięso zimną wodą (połowę określonej ilości), umieść na dużym ogniu i zagotuj. Po gotowaniu przez 5 minut spuść pierwszy bulion i dobrze umyj mięso pod bieżącą wodą.
zwracamy mięso do czystego rondla, ponownie napełniamy zimną czystą wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i gotuj na średnim ogniu przez 1,5 godziny.
podczas gotowania bulionu przygotujemy buraki. Dobrze umyj warzywa, zawiń w folię i wyślij do piekarnika (220 stopni) na 1 godzinę do pieczenia.
gdy do końca gotowania bulionu pozostało 20 minut, przystępujemy do aktywnej fazy gotowania barszczu bez ziemniaków. Buraki wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy folię, aby lekko ostygła. Obierz cebulę i marchewkę, umyj je i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć warzywa w oleju roślinnym na dobrze rozgrzanej patelni do przyjemnego złotego koloru i miękkości.
wlej przecier pomidorowy (najlepiej przygotować go już przed dodaniem, po prostu mieląc pomidory blenderem). Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso do ostygnięcia, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Obierz buraki, zetrzyj na grubej tarce i wyślij na patelnię. Gotuj przez 5 minut.
kiszoną kapustę myjemy bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar solanki i dodajemy do barszczu. Dodaj sól i mielony pieprz, gotuj przez 5 minut i wlej smażoną cebulę, marchewkę i pomidor.
Wyłącz piec, przykryj pokrywką i pozostaw na 20 minut do zaparzenia. W międzyczasie kroimy mięso w cienkie paski i układamy na talerzach. Wlej Barszcz, uzupełnij go drobno posiekanymi ziołami, łyżką śmietany i podawaj z ząbkiem czosnku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g