skład / składniki
metoda gotowania
jak gotować owsiankę w mleku w proszku? W filiżance wymieszaj mleko w proszku z czystą zimną wodą, dodaj cukier i sól, wymieszaj. Doprowadzić mieszaninę mleka do wrzenia, zmniejszyć ogień. W cienkim strumieniu zacznij wlewać odmierzoną ilość kaszy manny ze szklanki, stale mieszając mieszankę łyżką, aby kasza manna nie zamieniła się w grudki. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając łyżką, aż kasza manna zgęstnieje. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw kaszę mannę pod przykryciem na 15 minut. W razie potrzeby możesz podać kaszę mannę z dżemem i masłem.
smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g