owsianka na mleku w proszku

pyszna kasza manna nawet bez świeżego mleka! W mleku w proszku można ugotować dowolną owsiankę mleczną. Mleko w proszku może łatwo pomóc w momentach, gdy dzieci wymagają owsianki na śniadanie, a zwykłe mleko do picia w domu nie było, mleko w proszku może zastąpić świeże mleko.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 70 % 21 g
123 kcal
IG: 35 / 40 / 25

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

jak gotować owsiankę w mleku w proszku? W filiżance wymieszaj mleko w proszku z czystą zimną wodą, dodaj cukier i sól, wymieszaj. Doprowadzić mieszaninę mleka do wrzenia, zmniejszyć ogień. W cienkim strumieniu zacznij wlewać odmierzoną ilość kaszy manny ze szklanki, stale mieszając mieszankę łyżką, aby kasza manna nie zamieniła się w grudki. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając łyżką, aż kasza manna zgęstnieje. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw kaszę mannę pod przykryciem na 15 minut. W razie potrzeby możesz podać kaszę mannę z dżemem i masłem.
smacznego!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy