skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę grzybową puree z borowików ze śmietaną? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Taką zupę można przygotować z dowolnych grzybów-suchych lub świeżych. Będę gotować z mrożonych grzybów. W sezonie grzybowym zawsze zaopatruję się w grzyby leśne. Gotuję je przez około 30 minut. Następnie spłukuję, schładzam, wkładam do torebek i zamrażam. Zimą zawsze mam grzyby. W przypadku zupy należy je wcześniej rozmrozić.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, spłucz je i pokrój na kawałki. W rondlu podgrzej wodę do zupy, zanurz w niej pokrojone ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków obierz cebulę, opłucz ją i posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę z grzybami przez 5-7 minut. W tym czasie nadmiar płynu wyparuje z grzybów i zaczną się lekko brązowieć.
Krok 4:
Tosty grzybowe Dodaj do garnka do ziemniaków. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. Nie wlewaj dużo wody do garnka, aby zupa nie była płynna.
Krok 5:
Przenieś całą zawartość patelni do stacjonarnego blendera, dodaj czosnek i zmiel wszystko na jednorodną masę.
Krok 6:
Włóż masę grzybową z powrotem do garnka i dodaj śmietanę. Mogą mieć dowolną zawartość tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej kremowy będzie smak gotowej zupy. Dostosuj konsystencję zupy śmietaną lub wodą. Mieszając, zagotuj wszystko i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 7:
Zupa puree z borowików jest gotowa! Podawaj na gorąco. Dodatkowo możesz zrobić grzanki z białego chleba. Miłego oapetytu!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal / 100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g