skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim należy wyjąć masło z lodówki z wyprzedzeniem (około półtorej godziny). Aby przygotować krem, potrzebujesz miękkiej konsystencji. Olej najlepiej wziąć 82% lub więcej. Wtedy krem okaże się bardziej przewiewny i delikatny w smaku.
2. W misce rozbij 2 jajka i ubij je trzepaczką. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli i ponownie wymieszaj. Następnie wlej 100 ml zimnego mleka do miski z mieszanką jajeczną i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Dodaj trochę mąki i wymieszaj, aby nie było grudek.
3. W rondlu lub kadzi na średnim ogniu zagotuj pozostałe mleko. Następnie cienkim strumieniem wlej trochę wcześniej przygotowaną mieszankę jajeczną do gorącego mleka. W takim przypadku konieczne jest ciągłe mieszanie zawartości patelni (kadzi) trzepaczką. Zmniejsz ogień do niskiego i kontynuuj gotowanie śmietany przez około kilka minut, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Po tym, jak część kremu wystarczająco zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia i przykryj folią spożywczą. Schłodzić krem do temperatury pokojowej.
4. Gdy tylko część kremu ostygnie do temperatury pokojowej, należy włożyć do niej masło o miękkiej konsystencji, dodać wanilinę do smaku i ubić wszystko mikserem lub po prostu trzepaczką, aby stało się białe, lekkie i przewiewne. Ważny punkt - kremowa część kremu, w której umieszcza się masło, nie powinna być gorąca, w przeciwnym razie w gotowej śmietanie będzie obecny smak roztopionego masła.
5. W razie potrzeby dodaj trochę koniaku do już ubitej śmietany (możesz zastąpić likierem) i ponownie ubij śmietanę, aż będzie puszysta.
kremowy krem na mleku jest gotowy! Okazuje się bardzo smaczny, lekki, biały jak lody, nieważki i przewiewny. Mogą być rozprowadzane na ciastach, używane jako nadzienie do profiteroles, tubek lub eklerów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g