skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny koktajl Mai Tai? Przygotuj jedzenie. Wszystkie składniki muszą być schłodzone, przygotuj lód z wyprzedzeniem. Schłodzić również szklanki, wlewając do nich lód lub włożyć do zamrażarki na 10 minut. Zaleca się przyjmowanie świeżo wyciśniętych soków, w przypadku braku można użyć gotowych sklepów, ale naturalnych i dobrej jakości.
Krok 2:
Wlej 40 ml białego lub złotego rumu do shakera, 15 ml likieru pomarańczowego i soku z limonki /cytryny/, 10 ml syropu migdałowego, wszystko wymieszaj. Shaker nie musi być profesjonalny, w domu dobrze sobie radzę z shaker do żywienia sportowego.
Krok 3:
Napełnij wstępnie schłodzoną szklankę do połowy świeżą porcją lodu, a następnie wlej zawartość shakera i 20 ml czarnego rumu.
Krok 4:
Szybko Dodaj w równych proporcjach sok pomarańczowy i ananasowy.
Krok 5:
Zwyczajowo dekoruje się szklankę listkiem mięty, plasterkiem ananasa i plasterkiem pomarańczy. W zależności od wariantu użytych składników mogą to być również inne owoce tropikalne. Często używają wiśni do koktajli, plasterka limonki, figurowo rzeźbionej skórki pomarańczowej.
Krok 6:
Ozdobiłam gałązką mięty i plasterkami pomarańczy, na wierzchu dodano stopiony lód z soku ananasowego i zastosowano dekoracyjną dekorację koktajlową. Pij koktajl powoli popijając przez wąską rurkę. Miłej degustacji!
w barach, ze względu na wzrost cen rumu, Mai Tai jest uważany za jeden z najdroższych koktajli w Europie.
jest jednak dość prosty w przygotowaniu, a dzięki niezbędnym składnikom można go łatwo przygotować w domu.
jak większość znanych koktajli, koktajl Mai Tai ma również swoją historię.
Mai Tai Po tahitańsku oznacza "boski, eteryczny", tak wykrzyknęli goście z Tahiti, którzy spróbowali go jako pierwsi.
koktajl powstał w latach 30. ubiegłego wieku, swoim smakiem zaimponował gościom barów tak bardzo, że pozostaje popularny do dziś.
autorstwo jest uważane za kontrowersyjne, według różnych wersji może to być Don Beach / prawdziwe nazwisko Ernest Raymond/.
możliwe jest również, że jest to Victor Bergeron, który nazywał się Trader Vic.
przypuszcza się, że Beach jako pierwszy użył nazwy "Mai Tai", ale to wersja Bergerona zyskała popularność.
przez wiele lat istnienia znalazł wiele opcji zarówno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej, ale klasyczna podstawa pozostała niezmieniona – jest to połączenie rumu i likieru.
moc koktajlu w zależności od składu waha się od 23 do 27 stopni.
w 1987 roku "Mai Tai" został włączony do kolekcji koktajli IBA / Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów/.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak zrobić lód? Aby uzyskać klarowność, użyj zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rum - 75 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g