galuszki ziemniaczane
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania do miękkości (zajmie to około 25 minut).
2. Gotowe ziemniaki kroimy na ćwiartki i czekamy, aż ostygną do ciepłego stanu, po czym obieramy je i przenosimy do głębokiego pojemnika.
3. Zmiażdż ziemniaki w puree.
4. Rozbij jajka na puree.
5. Przesiej mąkę, dodaj dwie trzecie mąki do pozostałych składników, wlej tam sól i zagniataj ciasto (ważne jest, aby nie ugniatać go zbyt długo).
6. Pozostałą mąką posypujemy powierzchnię roboczą i rozwałkujemy warstwę ciasta o grubości 1 cm.
7. Pokrój warstwę na kwadraty.
8. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól.
9. Gotuj Gałuszki do miękkości(6-8 minut).
10. Podawać ze świeżą natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g