Sałatka kałamarnica ogórek solony
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Opłucz marynowany ogórek i pokrój w drobną kostkę. Możesz wyciąć z niego kilka kółek do dekoracji.
Krok 3:
Obrane kalmary kroimy w pierścienie.
Krok 4:
Gotuj w lekko słonej wodzie przez trzy minuty.
Krok 5:
Umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj.
Krok 6:
Gotowe kalmary po ostygnięciu kroimy w kostkę.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie pokruszone potrawy i dodaj groszek.
Krok 8:
Dodaj majonez i wymieszaj sałatkę. Nie można go już solić.
Krok 9:
Układamy w miski. Udekoruj sałatkę za pomocą kręgów ogórka, które zostały wcześniej pozostawione. Częstujemy się, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g