skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z lekko solonym pstrągiem? Przygotuj niezbędne produkty. Wyjmij oliwki ze słoika, aby nadmiar płynu był szklany. Do sosu sałatkowego możesz wziąć śmietanę, jogurt lub majonez. Lub użyj mieszanki tych składników.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki do miękkości na umiarkowanym ogniu. Sprawdź gotowość warzyw nożem. Jeśli ziemniaki są miękkie i łatwe do przekłucia, są ugotowane. Gotowe ziemniaki całkowicie ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Uwolnij filety z pstrąga ze skóry i usuń ewentualne pestki. Pokrój rybę w drobną kostkę.
Krok 4:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, pokroić w drobną kostkę. Pokroiłam dwa jajka. Zostawiłem jedno jajko do dekoracji sałatki na wierzchu.
Krok 5:
Dobrze umyj świeże ogórki, osusz. Pokrój ogórki w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 6:
Oliwki pokrój również w drobną kostkę.
Krok 7:
Na płaskim talerzu Ustaw pierścień do gotowania. Połóż pokrojone ziemniaki pierwszą warstwą, dociśnij łyżką.
Krok 8:
Posmaruj warstwę ziemniaków kwaśną śmietaną (majonezem lub jogurtem).
Krok 9:
Ułóż lekko solonego pstrąga w następnej warstwie, lekko ubij.
Krok 10:
Nałóż śmietanę na warstwę ryb.
Krok 11:
Następnie równomiernie rozprowadź świeże ogórki.
Krok 12:
I ponownie posmaruj warstwę kwaśną śmietaną.
Krok 13:
Przykryj warstwę ogórka pokrojonymi jajkami i posmaruj kwaśną śmietaną.
Krok 14:
Ułóż posiekane oliwki ostatnią warstwą. Posmaruj sałatkę kwaśną śmietaną. Jeśli używasz majonezu, nie możesz solić sałatki. Ale kieruj się swoim gustem. Nie soliłam sałatki. Pstrągi i oliwki dodadzą pewnego zasolenia. Włóż sałatkę do lodówki na 1-1, 5 godziny, aby nasiąkła i stała się bardziej soczysta.
Krok 15:
Udekoruj sałatkę według uznania przed podaniem. Użyłem drobno startego żółtka i białka.
Krok 16:
Zdejmij pierścień do gotowania i uzupełnij sałatkę świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny, jeśli chcesz. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g