Sałatka z lekko solonym pstrągiem i ogórkiem

jasny, elegancki, na świąteczny stół! W sałatce z lekko solonym pstrągiem zwykłe składniki z powodzeniem łączą się z delikatnym smakiem czerwonej ryby. Oliwki dodają lekkości, a świeży ogórek dodaje soczystości. Ta opcja przekąski będzie korzystna dla wszystkich na każdą uroczystą okazję.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 25 % 4 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z lekko solonym pstrągiem? Przygotuj niezbędne produkty. Wyjmij oliwki ze słoika, aby nadmiar płynu był szklany. Do sosu sałatkowego możesz wziąć śmietanę, jogurt lub majonez. Lub użyj mieszanki tych składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki do miękkości na umiarkowanym ogniu. Sprawdź gotowość warzyw nożem. Jeśli ziemniaki są miękkie i łatwe do przekłucia, są ugotowane. Gotowe ziemniaki całkowicie ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uwolnij filety z pstrąga ze skóry i usuń ewentualne pestki. Pokrój rybę w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, pokroić w drobną kostkę. Pokroiłam dwa jajka. Zostawiłem jedno jajko do dekoracji sałatki na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj świeże ogórki, osusz. Pokrój ogórki w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oliwki pokrój również w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na płaskim talerzu Ustaw pierścień do gotowania. Połóż pokrojone ziemniaki pierwszą warstwą, dociśnij łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj warstwę ziemniaków kwaśną śmietaną (majonezem lub jogurtem).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż lekko solonego pstrąga w następnej warstwie, lekko ubij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nałóż śmietanę na warstwę ryb.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie równomiernie rozprowadź świeże ogórki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I ponownie posmaruj warstwę kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj warstwę ogórka pokrojonymi jajkami i posmaruj kwaśną śmietaną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż posiekane oliwki ostatnią warstwą. Posmaruj sałatkę kwaśną śmietaną. Jeśli używasz majonezu, nie możesz solić sałatki. Ale kieruj się swoim gustem. Nie soliłam sałatki. Pstrągi i oliwki dodadzą pewnego zasolenia. Włóż sałatkę do lodówki na 1-1, 5 godziny, aby nasiąkła i stała się bardziej soczysta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj sałatkę według uznania przed podaniem. Użyłem drobno startego żółtka i białka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zdejmij pierścień do gotowania i uzupełnij sałatkę świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny, jeśli chcesz. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy