sos mleczny

podstawowy sos na bazie mleka i aromatycznego masła! Pyszny sos mleczny można stosować do prawie każdego dania. Na bazie tego sosu przygotowuje się wiele pochodnych, które są używane w różnych dziedzinach gotowania, na przykład do pieczenia lub jako udany dodatek do dania głównego.
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 41 % 13 g
200 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

tylko trzy główne składniki są zawarte w podstawowym przepisie, ale łącząc wyobraźnię, możesz eksperymentować z dodatkowymi składnikami, za każdym razem zaskakując swoich bliskich.

sekretem przygotowania pysznego sosu mlecznego jest stosowanie wysokiej jakości produktów. Wskazane jest stosowanie naturalnego masła rolniczego i mleka. Wybierz mąkę pszenną najwyższej jakości, z najlepszym, silnym glutenem.

przejdź do gotowania. Roztop masło na małym ogniu w rondlu z grubym dnem lub patelni. Następnie wlej przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką, aby nie było grudek. Mąkę lekko smażymy na oleju nie dłużej niż minutę, aby kolor się nie zmienił, ale smak surowej mąki zniknął.

w następnym etapie zaczynamy wprowadzać zimne mleko, ale nie wszystkie naraz, ale w małych porcjach, dobrze zagniatając za każdym razem trzepaczki. Stopniowo masa staje się satynowa i luźna w konsystencji. Jeśli mleko zostało wprowadzone zbyt szybko, a masa mocno zgęstniała, zdejmij patelnię z ognia i dokładnie zagniataj SOS, stopniowo masa przylgnie i rozproszy się, a następnie możesz wrócić do pieca.

po wlaniu połowy mleka Zmień drewnianą szpatułkę na metalową trzepaczkę, aby nadać sosowi lekkość. Kontynuuj mieszanie i wlej cały płyn. Sos staje się jedwabisty, delikatny, jednolity.

podgrzej sos nie dłużej niż 5 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, doprawiając solą i mielonym czarnym pieprzem (można użyć delikatnego białego pieprzu). Możesz również dodać przyprawy lub zioła według własnych preferencji, ale gałka muszkatołowa na pewno nie zaszkodzi, dosłownie na czubku noża.

jeśli cały sos nie zostanie natychmiast użyty, pamiętaj, aby zamknąć go folią w kontakcie, aby film się nie tworzył.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy