skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Obżork z koreańską marchewką i grzybami oraz wołowiną? Przygotuj wszystkie składniki. Lepiej jest wziąć chudą wołowinę bez żył i tłuszczu, średniej wielkości cebulę i marynowane ogórki, grzyby-świeże. Jeśli podczas gotowania nie dodasz marynowanych ogórków, zamiast świeżych pieczarek lepiej dodać marynowane. Nadadzą sałatce jaśniejszy smak.
Krok 2:
Wcześniej ugotuj chudą wołowinę w lekko osolonej wodzie. W razie potrzeby podczas gotowania do wody można dodać przyprawy, takie jak liść laurowy i groszek czarnego lub ziela angielskiego.
Krok 3:
Po ugotowaniu pozwól mięsu całkowicie ostygnąć w wodzie. Schłodzoną gotowaną wołowinę przełożyć na deskę i pokroić wzdłuż włókien i poprzecznie w paski o długości 2-2, 5 cm.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie półpierścienie. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby dla większej estetyki Usuń tak zwaną "spódnicę" i pokrój w talerze.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, a następnie smaż pół pierścienia cebuli na rozgrzanym oleju do miękkości przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je, aż cała wilgoć wyparuje. Dopraw warzywa do smaku solą i pieprzem i jeszcze trochę podsmaż. Następnie pozwól warzywom ostygnąć. nie musisz mocno smażyć grzybów.
Krok 6:
Połóż marynaty na desce i pokrój w paski. Wlej sok z ogórków uformowany na desce do zlewu, nadmiar płynu w sałatce nie jest potrzebny.
Krok 7:
Umieść wszystkie przygotowane składniki (słomki wołowe, smażone pieczarki z cebulą, słomki z ogórków kiszonych) w salaterce, Dodaj również koreańską marchewkę. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. W razie potrzeby posolić sałatkę zgodnie ze swoimi odczuciami smakowymi.
grzyby z cebulą lepiej smażyć na średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu mniej oleju dostanie się do sałatki i będzie mniej tłusta. A olej, który dostanie się do sałatki, przejmie kawałki gotowanej wołowiny.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g