skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny Olivier z mięsem wołowym? Przygotuj wskazane składniki do sałatki. Czas gotowania jest wskazany, biorąc pod uwagę, czy wszystkie warzywa na sałatkę, jajka i wołowinę są surowe. Jeśli mięso jest już ugotowane, ziemniaki z marchewką, jajka, czas przygotowania sałatki wynosi 15-20 minut. Sałatkę doprawiam majonezem, lepiej użyć domowej roboty. Sałatkę można również doprawić mieszanką majonezu ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Krok 2:
Do sałatki musisz gotować warzywa i jajka (około 10 minut). Włóż ziemniaki (wybierz odmiany nieskrobiowe) i marchewki w skórce do wrzącej wody i gotuj do miękkości (ich czas gotowości jest inny). Schłodzić, spuszczając wodę. Możesz także gotować warzywa już obrane i pokrojone w kostkę, ponieważ uważa się, że warzywa mają mniej smaku warzywnego.
Krok 3:
Do sałatki weź filet wołowy, bez tłuszczu i żył. Wlej wodę do rondla, zagotuj. Włóż mięso do wrzącej wody, zmniejsz ogień i gotuj wołowinę do miękkości 1-2. Czas gotowania zależy od wieku wybranego mięsa. Mięso wyjąć z bulionu i schłodzić. Pozostały bulion można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu.
Krok 4:
Weź salaterkę lub głęboką miskę na sałatkę. Ziemniaki ugotowane i schłodzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Spróbuj pokroić w kostkę zbliżoną do grochu, aby całe cięcie wyglądało harmonijnie i schludnie. Złożyć pokrojone ziemniaki do salaterki.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną marchewkę do ziemniaków.
Krok 6:
Usuń ogórki kiszone z solanki i spłucz (opcjonalnie) wodą. Ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do salaterki.
Krok 7:
Ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodaj posiekane jajka do sałatki.
Krok 8:
Ugotowane i schłodzone mięso pokroić w kostkę lub rozłożyć na włókna. Dodaj posiekaną wołowinę do sałatki.
Krok 9:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do salaterki. Cebulę można zastąpić sałatką, ale nie odmawiać.
Krok 10:
Słoik zielonego groszku delikatnie otwórz i spuść płyn (można go użyć w przygotowanie niektórych potraw). Dodaj odpowiednią ilość groszku do sałatki.
Krok 11:
Dodaj majonez, sól do sałatki i wymieszaj sałatkę. Zaleca się dodanie majonezu do sałatki przed podaniem.
Krok 12:
Gotową sałatkę Olivier z wołowiną można podawać na stole. Może być podawany jako samodzielne danie lub jako sałatka do codziennego lub świątecznego stołu.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal / 100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g