skład / składniki
metoda gotowania
marchewki, ziemniaki, buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Warzywa powinny być czyste i suche. Przygotowane warzywa pakujemy w folię i wysyłamy do piekarnika do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 190 stopni, składniki będą pieczone w tej temperaturze przez około 40-50 minut. Czas zależy od rodzaju piekarnika, może być potrzebny trochę więcej lub mniej. Najważniejsze-warzywa powinny stać się miękkie.
cóż, buraki, marchewki i ziemniaki są gotowe. Pozwól im ostygnąć, a następnie obierz i pokrój w zgrabną kostkę. Nawiasem mówiąc, urządzenie do krojenia sałatek byłoby tutaj bardzo przydatne, dzięki niemu każda kostka okazuje się idealna, a także znacznie oszczędza czas.
jajka gotujemy na twardo, schładzamy. Obierz skorupkę, oddziel białka i żółtka. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce, białka nie wchodzą do sałatki, można je bezpiecznie zjeść. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, włóż do miski. Wlać cebulę stromą wrzącą wodą, pozostawić na kilka minut, a następnie odłożyć na sito. Niech cały płyn spłynie.
w śledziu przecinamy brzuch, oczyszczamy wszystkie wnętrzności. Następnie odetnij głowę i ogon, usuń skórę. Wyciągamy grzbiet z tuszy i wybieramy wszystkie kości. Najwygodniej poradzi sobie z małymi kośćmi za pomocą pincety. Oczywiście możesz kupić gotowy filet, a następnie proces czyszczenia można ominąć. Śledzie kroimy w drobną kostkę.
tworzymy warstwy sałatki, bardzo wygodnie jest to zrobić w pierścieniu kulinarnym. Więc warstwa ziemniaków, marchew, śledź, cebula, znowu ziemniaki, buraki. Każdą warstwę pokrywamy majonezem, solą i pieprzem do smaku (oczywiście nie trzeba solić i pieprzyć warstwy śledzia). Posyp powierzchnię pokruszonym żółtkiem.
wysyłamy sałatkę do lodówki do namoczenia na około 2 godziny. Podajemy na stole, dekorujemy do smaku. Możesz ozdobić gałązką pietruszki.
możesz podawać porcje, jeśli sałatka uformowała się w pierścienie o małej średnicy. W ten sam sposób możesz uformować sałatkę w duży pierścień.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g