skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokonam rezerwacji od razu: bulion zawsze gotuję poprzedniej nocy, a następnego dnia pozostaje tylko szybko go napełnić, a zupa jest gotowa! Tak więc umieść garnek z bulionem (lub wodą) na kuchence, aby się rozgrzał. Myjemy i obieramy ziemniaki.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Wysyłamy do gotującego się bulionu.
Krok 3:
Podążając za ziemniakami, kładziemy tam suszone korzenie pietruszki, selera, pasternaku. Doprowadź bulion do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj przez 10 minut.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Kładziemy patelnię z olejem roślinnym na kuchence i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta. Jeśli pomidor jest dostępny, posiekaj i dodaj do cebuli. Zupa będzie jeszcze smaczniejsza :)
Krok 5:
Grzyby mam zamrożone od jesieni: nogi borowików, borowików, białych.
Krok 6:
Bez rozmrażania ładujemy grzyby do bulionu na ziemniaki i korzenie. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.
Krok 7:
Kapusta solona sama, marchew jest tam obecna. Dlatego nie dodajemy marchewek osobno, ale nie odcedzamy starannie solanki, kapuśniak będzie z nią kwaśny, czego potrzebujemy.
Krok 8:
Włóż kapustę do rondla, zagotuj i gotuj przez 30-40 minut. Gdy kapusta przestanie unosić się na powierzchni i równomiernie rozprowadzić w bulionie, dodać podsmażoną cebulę, wymieszać, spróbować soli (w razie potrzeby posolić). Wrzuć laur, pozwól mu się zagotować. Wziąłem warzywa mrożone i suszone: koperek, pietruszka, lubczyk. A także szczypta chmielu-suneli i mielonej kolendry. Wyłącz piec i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10-15 minut.
Krok 9:
Szczególnie zimą kapuśniak jest gorący, pachnący, ze śmietaną i chlebem żytnim. Ogrzewają zarówno ciało, jak i duszę!
Krok 10:
Poczęstuj się, rozpieszczaj swoich bliskich i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g