kapuśniak z kwaśnej kiszonej kapusty z grzybami

kapuśniak z kiszonej kapusty z grzybami to niezwykle smaczne danie! Przepis na kapuśniak sięga głęboko w przeszłość. Potrawa ma dwie opcje: na bulionie mięsnym lub kostnym oraz bezmięsne gotowanie, tzw." klasztorne & quot;. Chude kapuśniaki są dobre do serwowania podczas postu. Pokochają również zwolenników wegetarianizmu. Takie kapuśniaki były aktywnie spożywane w pierwszej połowie XIX wieku. Biedni ludzie i poddani gotowali chudą kapuśniak z grzybami(kapusta kiszona i grzyby zebrane w lesie to najtańsze produkty). Te same kapuśniaki były na stołach szlachty, ale należało do nich przyzwoity kawałek mięsa. Proponowany przepis jest oczywiście daleki od przepisu od kapuśniaków naszych przodków, ale nadal przygotujmy wspaniałą kwaśną kapuśniak z grzybami.
PandaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokonam rezerwacji od razu: bulion zawsze gotuję poprzedniej nocy, a następnego dnia pozostaje tylko szybko go napełnić, a zupa jest gotowa! Tak więc umieść garnek z bulionem (lub wodą) na kuchence, aby się rozgrzał. Myjemy i obieramy ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Wysyłamy do gotującego się bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podążając za ziemniakami, kładziemy tam suszone korzenie pietruszki, selera, pasternaku. Doprowadź bulion do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Kładziemy patelnię z olejem roślinnym na kuchence i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta. Jeśli pomidor jest dostępny, posiekaj i dodaj do cebuli. Zupa będzie jeszcze smaczniejsza :)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grzyby mam zamrożone od jesieni: nogi borowików, borowików, białych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bez rozmrażania ładujemy grzyby do bulionu na ziemniaki i korzenie. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kapusta solona sama, marchew jest tam obecna. Dlatego nie dodajemy marchewek osobno, ale nie odcedzamy starannie solanki, kapuśniak będzie z nią kwaśny, czego potrzebujemy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kapustę do rondla, zagotuj i gotuj przez 30-40 minut. Gdy kapusta przestanie unosić się na powierzchni i równomiernie rozprowadzić w bulionie, dodać podsmażoną cebulę, wymieszać, spróbować soli (w razie potrzeby posolić). Wrzuć laur, pozwól mu się zagotować. Wziąłem warzywa mrożone i suszone: koperek, pietruszka, lubczyk. A także szczypta chmielu-suneli i mielonej kolendry. Wyłącz piec i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szczególnie zimą kapuśniak jest gorący, pachnący, ze śmietaną i chlebem żytnim. Ogrzewają zarówno ciało, jak i duszę!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Poczęstuj się, rozpieszczaj swoich bliskich i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy