szynka wołowa

Wypróbuj świetną opcję gotowania wołowiny! Szynka wołowa według tego przepisu jest wyjątkowa. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że ślinka płynie! Oczywiście wołowina powinna być świeża, wysokiej jakości. Wtedy gotowe danie będzie na topie. Taka szynka nie wstydzi się podawać na świątecznym stole w formie krojenia.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 21 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 30 min

1. Do przygotowania domowej szynki należy wybrać wysokiej jakości mięso. Dobrze sprawdza się prostokątny płaski miękisz wołowy. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi. Odetnij nadmiar tłuszczu z powierzchni, jeśli jest dostępny.

2. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę. Możesz również zetrzeć czosnek na drobnej tarce. Najważniejsze jest, aby uzyskać kleik czosnkowy.

3. Łamiemy liść laurowy na kawałki, wkładamy do moździerza. Tutaj dodaj groszek czarnego pieprzu i mieloną kolendrę. Pocieramy przyprawy tłuczkiem.

4. Wlej powstałą aromatyczną mieszaninę do miski, wlej tutaj sól, dodaj ziele angielskie i mieszankę włoskich ziół. Mieszać. Połącz przyprawy z kleikiem czosnkowym, dobrze wymieszaj.

5. A teraz natrzyj wołowinę mieszanką przypraw, ziół i czosnku. Pocieramy obficie ze wszystkich stron. Przygotowane mięso zwija się w gęstą rolkę.

6. Naprawiamy powstały pieczeń za pomocą siatki do gotowania. Zawiąż końce po obu stronach. Jeśli taka siatka nie jest w żaden sposób dostępna, możesz użyć bandaża rurkowego apteki, doskonale nadaje się do tego celu.

7. Pakujemy przedmiot w rękaw do pieczenia, staramy się całkowicie wydalić powietrze. Dla większej niezawodności pakujemy kolejny rękaw, wydmuchujemy powietrze, mocujemy końce.

8. Wlej wodę do rondla o odpowiedniej wielkości. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Zanurz torbę z mięsem w tej wodzie. Woda powinna całkowicie pokryć mięso. Aby paczka nie unosiła się na powierzchnię, instalujemy odpowiedni ładunek.

9. Wysyłamy patelnię na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj mięso przez 5 godzin. Oczywiście w tym czasie woda w rondlu zagotuje się, za każdym razem, jeśli to konieczne, dodaj gorącą wodę.

10. Po upływie określonego czasu wyjmujemy paczkę z patelni, przenosimy do głębokiej miski. Pozwól mięsu ostygnąć, a następnie ostrożnie rozwiąż rękaw i wyjmij z niego mięso.

11. Szynkę wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką i wysyłamy do lodówki na dwie godziny.

12. Po odczekaniu odpowiedniego czasu przechodzimy do najciekawszej rzeczy. Za pomocą noża kuchennego Usuń siatkę, pokrój szynkę na cienkie kawałki.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy