skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź groszek, jeśli nie jest zmiażdżony, lepiej go wcześniej namoczyć, lepiej zrobić to przez noc. A jeśli masz pokruszony groszek, nie musisz go moczyć. Opłucz groszek, gotuj. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i dodaj sodę oczyszczoną na czubku noża, aby groszek gotował się szybciej, ale nie stał się owsianką. Najważniejsze jest to, że piana, która się tworzy, nie wypełniła pieca. Po 20-25 minutach dodaj posiekany filet z kurczaka, sól.
podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym. Dodaj tosty do zupy. Po 10 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotuj do miękkości. Najlepiej podawać ze śmietaną i natką pietruszki. Do tej zupy dobrze jest przygotować grzanki lub po prostu krakersy, które można również dodać do zupy lub użyć zamiast chleba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g