skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Drobno posiekaj ugotowany filet z kurczaka i dopraw sosem sojowym. Jeśli nie lubisz sosu sojowego, możesz po prostu lekko namoczyć marynatę z grzybów miodowych.
Krok 3:
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę.
Krok 4:
Surowe marchewki zetrzyj na tarce z dużymi otworami.
Krok 5:
Marynowane grzyby miodowe myjemy wodą.
Krok 6:
Jeśli grzyby miodowe są małe, nie możesz ich pokroić. Jeśli natrafisz na grzyby miodowe z długimi nogami, będziesz musiał je pokroić.
Krok 7:
Pokrój małą cebulę w pierścienie lub półpierścienie. Jeśli cebula jest gorzka, zalej ją wrzącą wodą i spłucz zimną wodą.
Krok 8:
Wymieszaj wszystkie posiekane składniki, dodając 2 łyżki.l majonez.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj i wyrównaj powierzchnię łyżką.
Krok 10:
Teraz posmaruj sałatkę pozostałym majonezem i zacznij dekorować.
Krok 11:
Pokrój marchewki cienko i pokrój w paski.
Krok 12:
Posiekaj świeży ogórek bardzo drobno.
Krok 13:
Rozłóż pióra ognistego ptaka z pasków marchwi.
Krok 14:
Łyżeczką ostrożnie rozłóż pokrojony ogórek.
Krok 15:
Pokrój czarne oliwki w pierścienie i udekoruj nimi końce piór. Włóż ziarna granatu do otworów oliwek. Udekoruj krawędź sałatki ziarnami granatu w Kole.
Krok 16:
Z płaskiego kawałka sera wycinamy ciało ognistego ptaka.
Krok 17:
Połóż ognistego ptaka na sałatce, Wytnij koronę z marchwi. Z oliwek robimy łapy ognistego ptaka, oko i dziób. Robimy trawę z kopru. Możesz zostawić sałatkę do impregnacji, chociaż podczas dekorowania jest już nasycona.
Krok 18:
Sałatka Firebird jest gotowa! Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!
do dekoracji sałatki możesz wybrać inne składniki.
oliwki można zastąpić suszonymi śliwkami.
zamiast ogórka drobno posiekaj koperek.
koronę ognistego ptaka można wyciąć z czerwonej słodkiej papryki.
ziarna granatu zastąp posiekaną czerwoną papryką lub słodką kukurydzą.
druga opcja. Możesz przygotować sałatkę Firebird w dni powszednie, a dekorowanie jest łatwiejsze. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz cebuli, rozłóż na talerzu zjeżdżalnią. Na wzgórzu kładziesz gałązkę koperku lub pietruszki – jest to imitacja ogona, a na tym ogonie układasz cebulę w pierścienie i wkładasz do nich ziarna granatu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Grzyby - 20 kcal/100g
- Zielenina koperkowa - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g