skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj warzywa do przygotowania sałatki. Klasyczny przepis wykorzystuje trzy główne składniki: kapustę, buraki i marchewkę. Cebula i zioła są dodawane zgodnie z życzeniem. Lepiej jest użyć młodej kapusty do sałatki, jest bardziej chrupiąca i słodkawa w smaku.
Krok 2:
Usuń twarde zewnętrzne liście z kapusty, obierz marchewkę, buraki i cebulę. Opłucz warzywa i zioła pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Posiekaj kapustę w paski, najlepiej użyć do tego cienkiego ostrego noża. Im cieńsze są paski, tym delikatniejsza i smaczniejsza będzie sałatka.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi.
Krok 5:
Zrób to samo z burakami.
Krok 6:
Pokrój cebulę w cienkie pióra. Jeśli zdecydujesz się użyć cebuli do szczotki sałatkowej, lepiej weź szalotkę lub białą cebulę sałatkową. Te dwa rodzaje świetnie komponują się z mieszankami warzywnymi, uzupełniając je delikatnym smakiem.
Krok 7:
Pokrój warzywa na małe kawałki. Koperek lub pietruszka są dobre, możesz również użyć zielonej cebuli. Lekko posolić zawartość salaterki.
Krok 8:
Dopraw gotową sałatkę olejem. Możesz wziąć zwykłą roślinę lub oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj i natychmiast podawaj.
regularne spożywanie sałaty poprawia wydolność przewodu pokarmowego.
jednym z głównych składników sałatki są surowe buraki, które są źródłem witaminy C. roślina okopowa odtruwa organizm, a okazjonalne spożywanie surowych buraków zmniejsza wzrost lub pojawienie się guzów nowotworowych.
młoda kapusta z kolei nie jest gorsza od buraków pod względem użyteczności, jest magazynem witamin i minerałów, które również pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Młoda biała kapusta ma więcej wody niż stara kapusta, więc jest bardziej chrupiąca, delikatna i zwykle trochę słodka. W przypadku sałatki są to idealne cechy!
ponadto, jeśli zdecydujesz się trochę schudnąć, taka sałatka z pewnością w tym pomoże. Dla większej skuteczności polecam wykluczyć sól z listy składników i posypać gotową sałatkę sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g