skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Przygotuj jedzenie. Truskawki nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Wyjmij zamrożone z zamrażarki na 20 minut przed gotowaniem, nie jest przerażające, jeśli jest trochę z lodem. Weź najgrubszą śmietanę, 33%, Inne po prostu nie zostaną pobite. Pamiętaj, aby schłodzić śmietanę przed ubijaniem!!! Ilość skondensowanego mleka jest średnia, można ją włożyć więcej i mniej do smaku.
Krok 2:
Dobrze umyj truskawki pod bieżącą zimną wodą, usuń działki. Połóż jagody na ręczniku papierowym i osusz je. W przypadku mrożonych truskawek pomiń ten krok.
Krok 3:
Włóż jagody do wysokiej szklanki z blendera, wlej do niej cukier puder. Jeśli masz inne naczynia, a nie szklankę, spróbuj wybrać je z wysokimi bokami, w przeciwnym razie ryzykujesz zabrudzenie całej kuchni truskawkami.
Krok 4:
Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij truskawki w proszku, aż będą puree. Nie jest przerażające, jeśli pozostaną kawałki jagód, będzie nawet ciekawiej. Do gotowania potrzebujesz 200 ml przecieru truskawkowego. Z 300 gramów wyszło mi więcej, dodałem wszystko i nie żałowałem. Natomiast dla bardziej intensywnego smaku można zwiększyć ilość truskawek.
Krok 5:
Śmietanę wlać do dużej miski. Zacznij ubijać je mikserem, najpierw na małych, a następnie na średnich obrotach. Ubij śmietanę, aż zgęstnieje, łopatki miksera zaczną pozostawiać wyraźny ślad na powierzchni.
Krok 6:
Nie przestając ubijać, wlej skondensowane mleko. Wymieszaj ze śmietaną.
Krok 7:
Tak gruba masa powinna się skończyć.
Krok 8:
Dodaj puree truskawkowe.
Krok 9:
I ponownie włącz mikser. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 10:
Lody są gotowe, pozostaje tylko je zamrozić. Możesz użyć specjalnych foremek i rozłożyć na nich kremową masę. Lub zamrozić w dużym pojemniku. Zrobiłem to, przykryłem pokrywką i włożyłem do zamrażarki na całą noc. Ponieważ lody są wykonane ze śmietany, nie krystalizują, więc nie trzeba ich mieszać podczas procesu zamrażania.
Krok 11:
Rano lody będą całkowicie gotowe. Wyjmij go z zamrażarki i odstaw na krótki czas, wystarczy 10 minut. Lody lekko zmiękną i wygodnie będzie je nakładać specjalną łyżką, tworząc kulki.
Krok 12:
Podawaj lody udekorowane jagodami i listkami mięty. Możesz dodatkowo posypać go pokruszonymi orzechami i czekoladą. Smacznego!
wyszło bardzo smaczne kremowe lody! Następnym razem dodam więcej truskawek, gram 500, będzie bardziej intensywny zarówno smak, jak i kolor.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g