domowe lody truskawkowe

bardzo proste, bardzo smaczne, nawet dziecko ugotuje! Domowe lody truskawkowe nie mogą się równać z tym, co jest sprzedawane w sklepie - są bardziej naturalne, zdrowsze i znacznie smaczniejsze. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, potrzebujesz tylko czterech składników. Świetny przepis na sezon truskawkowy!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 39 % 14 g
239 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Przygotuj jedzenie. Truskawki nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Wyjmij zamrożone z zamrażarki na 20 minut przed gotowaniem, nie jest przerażające, jeśli jest trochę z lodem. Weź najgrubszą śmietanę, 33%, Inne po prostu nie zostaną pobite. Pamiętaj, aby schłodzić śmietanę przed ubijaniem!!! Ilość skondensowanego mleka jest średnia, można ją włożyć więcej i mniej do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj truskawki pod bieżącą zimną wodą, usuń działki. Połóż jagody na ręczniku papierowym i osusz je. W przypadku mrożonych truskawek pomiń ten krok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do wysokiej szklanki z blendera, wlej do niej cukier puder. Jeśli masz inne naczynia, a nie szklankę, spróbuj wybrać je z wysokimi bokami, w przeciwnym razie ryzykujesz zabrudzenie całej kuchni truskawkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij truskawki w proszku, aż będą puree. Nie jest przerażające, jeśli pozostaną kawałki jagód, będzie nawet ciekawiej. Do gotowania potrzebujesz 200 ml przecieru truskawkowego. Z 300 gramów wyszło mi więcej, dodałem wszystko i nie żałowałem. Natomiast dla bardziej intensywnego smaku można zwiększyć ilość truskawek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Śmietanę wlać do dużej miski. Zacznij ubijać je mikserem, najpierw na małych, a następnie na średnich obrotach. Ubij śmietanę, aż zgęstnieje, łopatki miksera zaczną pozostawiać wyraźny ślad na powierzchni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przestając ubijać, wlej skondensowane mleko. Wymieszaj ze śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak gruba masa powinna się skończyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj puree truskawkowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ponownie włącz mikser. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lody są gotowe, pozostaje tylko je zamrozić. Możesz użyć specjalnych foremek i rozłożyć na nich kremową masę. Lub zamrozić w dużym pojemniku. Zrobiłem to, przykryłem pokrywką i włożyłem do zamrażarki na całą noc. Ponieważ lody są wykonane ze śmietany, nie krystalizują, więc nie trzeba ich mieszać podczas procesu zamrażania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rano lody będą całkowicie gotowe. Wyjmij go z zamrażarki i odstaw na krótki czas, wystarczy 10 minut. Lody lekko zmiękną i wygodnie będzie je nakładać specjalną łyżką, tworząc kulki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj lody udekorowane jagodami i listkami mięty. Możesz dodatkowo posypać go pokruszonymi orzechami i czekoladą. Smacznego!

wyszło bardzo smaczne kremowe lody! Następnym razem dodam więcej truskawek, gram 500, będzie bardziej intensywny zarówno smak, jak i kolor.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy