skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny forshmak ze śledzia? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Śledź natychmiast weź filet bez kości. Ale jeśli chcesz, możesz wziąć cały śledź i samodzielnie oczyścić go z kości. Jajka ugotować wcześniej, schłodzić i obrać ze skorupy. Weź cebulę, która nie jest bardzo duża. Im dłużej gotowy forshmak stoi, tym bardziej pachnący będzie zapach cebuli.
Krok 2:
Napełnij plastry bochenka całkowicie zimną wodą, aby dobrze się namoczyły. Obierz jabłko, pokrój na ćwiartki i usuń rdzeń. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie.
Krok 3:
W stacjonarnym blenderze włóż śledzie i obrane jabłko.
Krok 4:
Dodaj chleb wyciśnięty z wody, cebulę i jajka. Zamknij Blender pokrywką.
Krok 5:
Zmiel wszystko, aż będzie gładkie. Konsystencję forszmaku można regulować, dodając olej śledziowy.Do mielenia można użyć maszynki do mięsa lub posiekać wszystko bardzo drobno nożem. Ale w blenderze proces mielenia jest znacznie szybszy.
Krok 6:
Klasyczny pasztet śledziowy jest gotowy! W razie potrzeby możesz dodać do niego trochę miękkiego masła. Forshmak można natychmiast użyć lub przechowywać przez kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Rozłóż go na kromkach czarnego chleba, udekoruj ziołami i podawaj jako przystawkę. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 7-9 minut po ugotowaniu, następnie spuść gorącą wodę, zalej jajka zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g