skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną zupę z indyka z makaronem i ziemniakami? Najpierw przygotujemy wszystkie składniki.
Krok 2:
Filet z indyka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Gdy filet będzie gotowy, dodaj ziemniaki.
Krok 3:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 4:
Posiekaj cebulę na małe kawałki.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 6:
Na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem słonecznikowym rozłóż cebulę.
Krok 7:
Smaż przez dwie do trzech minut i dodaj marchewki.
Krok 8:
Smaż przez kolejne dwie minuty, aż będzie gotowy.
Krok 9:
Makaron posiekaj trochę, a gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj do zupy. Możesz wziąć dowolny makaron.
Krok 10:
Następnie po 10-15 minutach wrzucamy tosty.
Krok 11:
Następnie dodaj koperek. Wymieszaj wszystko i wyłącz gaz.
Krok 12:
Wlej gotową zupę na talerz i podawaj. Zupa z fileta z indyka z makaronem i ziemniakami jest gotowa. Smacznego!!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g