zupa z indyka z makaronem i ziemniakami

Łatwy i smaczny, dietetyczny spodoba się dorosłym i dzieciom. Zupa z indyka z makaronem i ziemniakami jest dobra do diety zawiera dużo najwyższej jakości białka i mało tłuszczu zwierzęcego. A przyprawy i zioła zawsze możesz wziąć różne, koncentrując się na swoim smaku i pragnieniach.
Krystyna MiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną zupę z indyka z makaronem i ziemniakami? Najpierw przygotujemy wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z indyka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Gdy filet będzie gotowy, dodaj ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem słonecznikowym rozłóż cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż przez dwie do trzech minut i dodaj marchewki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż przez kolejne dwie minuty, aż będzie gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Makaron posiekaj trochę, a gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj do zupy. Możesz wziąć dowolny makaron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie po 10-15 minutach wrzucamy tosty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj koperek. Wymieszaj wszystko i wyłącz gaz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gotową zupę na talerz i podawaj. Zupa z fileta z indyka z makaronem i ziemniakami jest gotowa. Smacznego!!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy