skład / składniki
metoda gotowania
aby maksymalnie uprościć i przyspieszyć proces gotowania, zacznijmy od przygotowania składników niezbędnych do zupy dietetycznej. Brokuły myjemy pod bieżącą wodą, aby dostały się wszędzie i umyły główkę kapusty ze wszystkich stron. Wysuszyć na ruszcie lub położyć na ręczniku i pokroić. Staramy się pozostawić kwiatostany równe i piękne, rozmiar jest o jeden kęs, a pozostałe łodygi są cięte na mniejsze.
najlepsza opcja grzybów do tej zupy to pieczarki. Są dostępne w każdym supermarkecie lub na rynku, smaczne i całkowicie bezpieczne. Myjemy i suszymy pieczarki, a następnie kroimy w talerze, aby plasterek miał kształt grzyba. Tak więc w gotowej zupie będą wyglądać piękniej niż cokolwiek innego.
obierz cebulę, czosnek i marchewkę, umyj, wysusz i pokrój tak drobno, jak to możliwe. Z łodygami selera postępujemy w ten sam sposób, myjemy i kroimy.
po przygotowaniu wszystkich potraw możesz zacząć gotować zupę, nie rozpraszając się niczym. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy olej rzepakowy (możemy zastąpić dowolnym innym roślinnym), dodajemy grzyby i dusimy na średnim ogniu. Proces trwa około 4-6 minut, na koniec dodaj sos sojowy, wymieszaj i rozłóż grzyby z patelni na talerzu.
w tym samym czasie ładujemy cebulę, marchewkę, łodygi brokułów, seler i czosnek na patelnię. Wymieszaj łopatką, dodaj bulion warzywny i wodę. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do etapu lekkiego wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
gdy warzywa będą gotowe, zmiel zawartość garnka w porach za pomocą blendera. Dodaj grzyby i różyczki brokułów do zupy, gotuj, aż te ostatnie będą miękkie, około 7 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj i wyłącz. Zupę należy podawać na gorąco natychmiast po ugotowaniu lub trzymając ją przez 10 minut pod pokrywką, aby lekko ostygła.
smacznego! Piękna figura!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g