skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować domowe cukierki kremówki, przygotuj następujący zestaw produktów: cukier granulowany, świeże mleko, mleko skondensowane, masło, miód, trochę drobnej soli. Mleko, masło i mleko skondensowane, a także miód powinny być wysokiej jakości, dobrymi produktami naturalnymi.
Krok 2:
W rondlu z grubymi dnami połącz granulowany cukier i mleko. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 3:
Dodaj mleko skondensowane, miód, sól i masło do rondla. Kontynuuj podgrzewanie, mieszając.
Krok 4:
Często mieszając, podgrzewaj słodką masę na średnim ogniu, aby zaczęła gęstnieć i zauważalnie zmieniać kolor.
Krok 5:
Krówka powinna stać się ciemna, koloru gotowanego skondensowanego mleka i gęstej, lepkiej konsystencji. Możesz sprawdzić gotowość w następujący sposób: jeśli kropla schłodzona w szklance lodowatej wody jest miękka i nie klei się, krówka jest gotowa!
Krok 6:
Przenieś kremówkę do formy wyłożonej pergaminem i pozostaw do zastygnięcia. Gotowe krówki, w zależności od konsystencji, pokrój na porcje. Możesz owinąć małe kawałki folii, aby uzyskać prawdziwe cukierki. Jako folię użyłem rękawa do pieczenia.
osobno chcę powiedzieć o konsystencji gotowej krówki. Okazuje się, że jest bardzo różny w zależności od jakości cukru, o ile udało mi się zrozumieć. Z miodu, być może, a także z temperatury krzepnięcia. Nie mogę napisać dokładnych konwencji. Ale oczywiście smak krówki jest niezmienny - bardzo smaczny, ale struktura może być inna, zarówno krucha, jak i lepka, nie twardnieje, a następnie krówkę można podawać jako słodką pastę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g