klasyczna sałatka Mimoza z wątróbką dorsza

Przygotuj swoją ulubioną mimozę - zachwyć gości niesamowitym smakiem! Sałatka Mimoza z wątróbką dorsza według klasycznej receptury to ulubiona uczta na świąteczną ucztę. W tym przepisie głównym składnikiem jest wątroba dorsza, a wynik jest doskonały. Jeśli ugotujesz sałatkę od razu w porcjowanych salaterkach, będzie również stylowa i piękna, a nie tylko smaczna!
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 69 % 25 g
węglowodany 19 % 7 g
263 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

przygotowujemy niezbędne produkty:

1. Włóż jajka na twardo.

2. Ziemniaki i marchewki myjemy, a także gotujemy do miękkości (bez obierania).

3. Schłodzić gotowe jajka i warzywa.

4. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, marchewkę i jajka (białka i żółtka do osobnych misek) trzy na tarce.

5. Włóż wątrobę dorsza do miski, ugniataj widelcem.

6. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

7. Posiekaj pietruszkę.

przystępujemy do montażu sałatki:

1. Na dnie pięknej salaterki z przezroczystymi ścianami kładziemy ziemniaki, posypujemy je odrobiną soli i pieprzu, smarujemy majonezem (najlepiej zrobić cienką siatkę majonezu).

2. Na ziemniakach kładziemy posiekaną cebulę i zioła.

3. Kolejną warstwą jest wątroba dorsza.

4. Na wątrobie dorsza kładziemy startą marchewkę, smarujemy majonezem.

5. Następnie-białka i siatka majonezu.

6. Ostatnią warstwą są żółtka.

pozostaje udekorować sałatkę ziołami i ziarnami czerwonego kawioru i schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy