skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy niezbędne produkty:
1. Włóż jajka na twardo.
2. Ziemniaki i marchewki myjemy, a także gotujemy do miękkości (bez obierania).
3. Schłodzić gotowe jajka i warzywa.
4. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, marchewkę i jajka (białka i żółtka do osobnych misek) trzy na tarce.
5. Włóż wątrobę dorsza do miski, ugniataj widelcem.
6. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
7. Posiekaj pietruszkę.
przystępujemy do montażu sałatki:
1. Na dnie pięknej salaterki z przezroczystymi ścianami kładziemy ziemniaki, posypujemy je odrobiną soli i pieprzu, smarujemy majonezem (najlepiej zrobić cienką siatkę majonezu).
2. Na ziemniakach kładziemy posiekaną cebulę i zioła.
3. Kolejną warstwą jest wątroba dorsza.
4. Na wątrobie dorsza kładziemy startą marchewkę, smarujemy majonezem.
5. Następnie-białka i siatka majonezu.
6. Ostatnią warstwą są żółtka.
pozostaje udekorować sałatkę ziołami i ziarnami czerwonego kawioru i schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g