Sałatka Królewska z czerwoną rybą

pyszna sałatka na świąteczny stół. Przygotuj! Sałatka Królewska z czerwoną rybą to udana odmiana sałatki wielowarstwowej. Okazuje się smaczny, składniki harmonijnie się ze sobą łączą. Sałatkę można ozdobić według własnego gustu, a jeśli wykażesz się wyobraźnią, stanie się ozdobą świątecznej uczty.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Gotujemy marchewki, dla których je myjemy, wkładamy do rondla o odpowiedniej wielkości, napełniamy wodą, aby rośliny okopowe były nią całkowicie pokryte. Po ugotowaniu gotuj marchewki przez 15 minut - do stanu "al dente", czyli półgotowania, gdy na zewnątrz będzie już miękka, a wewnątrz zachowa pewną twardość. Pozostaw marchewki do ostygnięcia, a po trzech na tarce do koreańskiej marchwi.

2. Gotuj jajka z kurczaka i przepiórki, aż będą ugotowane, a następnie umieść patelnię z nimi pod zimną wodą, przytrzymaj przez kilka minut. Po wyjęciu jajek z wody, oczyszczeniu i pozostawieniu do całkowitego ostygnięcia.

3. Paluszki krabowe czyścimy i kroimy w małe kostki. Przenosimy je do małej miski.

4. Połóż rybę na desce do krojenia i pokrój na małe kawałki. Wysyłamy również rybę do osobnej miski.

5. Oliwki kroimy na małe kawałki, a także wkładamy je do osobnej miski.

6. Trzy białka z jaj kurzych na drobnej tarce. W głębokiej misce, którą wcześniej dokręcamy folią spożywczą, rozprowadzamy starte białko na dnie, a na wierzchu robimy siatkę majonezową.

7. Następną warstwą rozprowadzamy startą marchewkę, wyrównujemy warstwę, a także wykonujemy na niej siatkę majonezu.

8. Równomiernie rozprowadzamy kawałki ryby na marchewce, a na wierzchu ponownie majonez.

9. Teraz wkładamy posiekane oliwki i ponownie robimy siatkę majonezową.

10. Dalej jest warstwa paluszków krabowych. Nie zapomnij o majonezie na nich.

11. Odwróć miskę na piękne płaskie naczynie, delikatnie pociągnij za końce folii. Okazało się, że jest to piękne wzgórze. Udekoruj sałatkę startym żółtkiem kurczaka, nałóż na siatkę majonezu, posyp świeżo posiekanym koperkiem.

12. Udekoruj gotową sałatkę gotowanymi jajkami przepiórczymi i świeżą natką pietruszki.

sałatka jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy