skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotujemy marchewki, dla których je myjemy, wkładamy do rondla o odpowiedniej wielkości, napełniamy wodą, aby rośliny okopowe były nią całkowicie pokryte. Po ugotowaniu gotuj marchewki przez 15 minut - do stanu "al dente", czyli półgotowania, gdy na zewnątrz będzie już miękka, a wewnątrz zachowa pewną twardość. Pozostaw marchewki do ostygnięcia, a po trzech na tarce do koreańskiej marchwi.
2. Gotuj jajka z kurczaka i przepiórki, aż będą ugotowane, a następnie umieść patelnię z nimi pod zimną wodą, przytrzymaj przez kilka minut. Po wyjęciu jajek z wody, oczyszczeniu i pozostawieniu do całkowitego ostygnięcia.
3. Paluszki krabowe czyścimy i kroimy w małe kostki. Przenosimy je do małej miski.
4. Połóż rybę na desce do krojenia i pokrój na małe kawałki. Wysyłamy również rybę do osobnej miski.
5. Oliwki kroimy na małe kawałki, a także wkładamy je do osobnej miski.
6. Trzy białka z jaj kurzych na drobnej tarce. W głębokiej misce, którą wcześniej dokręcamy folią spożywczą, rozprowadzamy starte białko na dnie, a na wierzchu robimy siatkę majonezową.
7. Następną warstwą rozprowadzamy startą marchewkę, wyrównujemy warstwę, a także wykonujemy na niej siatkę majonezu.
8. Równomiernie rozprowadzamy kawałki ryby na marchewce, a na wierzchu ponownie majonez.
9. Teraz wkładamy posiekane oliwki i ponownie robimy siatkę majonezową.
10. Dalej jest warstwa paluszków krabowych. Nie zapomnij o majonezie na nich.
11. Odwróć miskę na piękne płaskie naczynie, delikatnie pociągnij za końce folii. Okazało się, że jest to piękne wzgórze. Udekoruj sałatkę startym żółtkiem kurczaka, nałóż na siatkę majonezu, posyp świeżo posiekanym koperkiem.
12. Udekoruj gotową sałatkę gotowanymi jajkami przepiórczymi i świeżą natką pietruszki.
sałatka jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g