Sałatka śledziowa pod futrem klasyczna z jajkiem

bardzo proste i niedrogie danie dla każdego! Dość szybki przepis na przygotowanie sałatki ze śledzia i warzyw pieczonych w piekarniku na świąteczny i noworoczny stół, który mile zaskoczy wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 32 % 8 g
147 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i łatwo przygotować klasyczną sałatkę śledziową pod futrem na świąteczny stół, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania ulubionego przez wielu świątecznego dania ze śledzia i warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sałatkę, pokrój jednego dużego śledzia na filety, najpierw usuń z niego skórę, usuń grzbiet i wszystkie kości, a następnie pokrój filety śledziowe na małe, dowolne kawałki o wielkości około dwóch centymetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bardzo drobno posiekaj jedną główkę cebuli i włóż do małej miski, a następnie zalej cebulę wrzącą wodą i odstaw na dziesięć minut, a następnie przecedź cebulę przez drobne sito i opłucz pod zimną bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź formę o wymaganym rozmiarze i posmaruj ją odrobiną oleju roślinnego, a następnie połóż ją na talerzu i ułóż w niej pierwszą równomierną warstwę pokrojonych kawałków śledzia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drugą warstwą rozłóż cebulę w formie i równomiernie ją rozprowadź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść sto pięćdziesiąt do stu osiemdziesięciu gramów majonezu w kulinarnej torbie według własnych upodobań i zrób siatkę majonezu na wierzchu warstwy cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź drobną tarkę i zetrzyj dwa ugotowane ziemniaki, a następnie rozłóż je równomiernie w formie i zrób siatkę majonezu na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj jedną dużą gotowaną marchewkę na drobnej tarce, a następnie rozłóż ją równomiernie w formie i ułóż kolejną siatkę majonezu na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż białka z trzech gotowanych jaj kurzych w formie następnej równomiernej warstwy i zrób siatkę majonezu na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj na drobnej tarce jeden wstępnie upieczony burak w piekarniku, a następnie ułóż go w jednolitej warstwie w formie i ułóż bogatszą siatkę majonezu na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż żółtka starte na drobnej tarce z trzech gotowanych jaj kurzych do formy, a następnie posyp drobno posiekanym koperkiem do smaku i wstaw do lodówki na trzy godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu wyjmij przygotowaną sałatkę z lodówki i wyjmij formę, a następnie udekoruj ją na wierzchu dużymi półpierścieniami pokrojonej czerwonej cebuli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na przepis na dość szybkie przygotowanie pysznej i uwielbianej przez wielu świątecznej sałatki śledziowej pod warstwowym futrem. Pamiętaj, aby ugotować śledzie pod futrem zgodnie z naszym przepisem, a ta sałatka nie wstydzi się postawić na świątecznym stole! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy