skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z jajka, śmietany, soli i mąki zagniataj ciasto. Dodaj mąkę stopniowo. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Ciasto powinno być bardzo miękkie, elastyczne, przyjemne w pracy. Do nadzienia gotujemy obrane i umyte ziemniaki w osolonej wodzie-można je pokroić na 2-3 części, aby szybciej się ugotowały. Po 30 minutach spuść wodę i wbij ją w puree. Dodaj posiekaną i dobrze smażoną cebulę, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 2:
Z ciasta tworzymy opaskę uciskową o małej średnicy. Pokrój go na kilka równoważnych kawałków. Bierzemy jeden kawałek na raz i zwijamy go na stole za pomocą wałka do ciasta w cienkie ciasto. Rozłóż łyżkę nadzienia ziemniaczanego na środku ciasta.
Krok 3:
Ściśnij mocno krawędzie, tworząc pierogi. Możesz uszczypnąć pierogi w zwykły lub kręcony sposób, ale bardziej mi się to podoba, więc krawędzie nie są tak grube. Używamy całego ciasta i całego nadzienia. Jeśli nadzienie się skończy, a ciasto pozostanie, możesz zrobić uszy, które dzieci tak kochają.
Krok 4:
Pierogi wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Po wynurzeniu gotujemy je przez 2 minuty. Wyjmij z patelni łyżką cedzakową lub włóż do durszlaka.
Krok 5:
Przenieś pierogi do głębokiej miski, dodaj masło, wymieszaj wszystko, aby pierogi się nie sklejały. Na patelni usmaż cebulę (możesz dodać trochę posiekanego czosnku dla zapachu i smaku), rozłóż ugotowane pierogi i usmaż je. Podawaj ze śmietaną lub po prostu ze smażoną cebulą.
uwielbiam takie pierogi, a nie tylko gotowane. Gotuję je, a następnie specjalnie czekam, aż ostygną, aby je usmażyć. Chociaż nie możesz czekać, ale natychmiast usmażyć pierogi. Ten przepis jest bardzo przydatny dla tych, którzy latem jeżdżą do kraju. Możesz natychmiast zabrać ze sobą gotowe pierogi i już w kraju znaleźć trochę czasu, aby je usmażyć, nie rozpraszając się długo od pilnych spraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g