Zupa z buraków i ogórków kiszonych

pachnące, niezwykłe, zdrowe i najsmaczniejsze! Zupę z burakami i marynatami można przygotować na dowolnym bulionie. W dniach Wielkiego Postu spróbuj ugotować zupę na wodzie, a otrzymasz najpiękniejsze witaminowe pierwsze danie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 50 % 4 g
39 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z burakami i ogórkami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Ogórki można stosować zarówno marynowane, jak i solone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz buraki, ziemniaki, marchewkę, czosnek i cebulę. Opłucz wszystkie warzywa, zioła i liście laurowe w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wszystkie warzywa muszą zostać posiekane. Wybierz metodę cięcia dla siebie, mogą to być kostki, paski lub duże bloki. Lubię, gdy w zupie każdy ze składników czuje się osobno, dlatego zwykle kroję wszystko w kostkę. Pokrój więc cebulę, marchewkę i buraki w paski tego samego rozmiaru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj ogórki w taki sam sposób, jak pozostałe warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w grube paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść bulion na kuchence i zagotuj. Wyślij ziemniaki na patelnię, zmniejsz płomień do średniego i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 10 do 20 minut, w zależności od odmiany ziemniaków i ich wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Wyślij buraki, marchewkę i cebulę do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu, aż cebula i marchewka będą miały złoty odcień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij kiszone ogórki na patelnię. Smaż wszystko razem przez około minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 3-4 łyżki do smażenia. l solanka z ogórków lub weź bulion z patelni. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie(około 15-20 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. Zwykle używam wiśni do zupy, są słodkawe, co sprawia, że smak gotowego dania jest zrównoważony. W razie potrzeby pomidory można wstępnie usunąć ze skórki. Pokrój czosnek tak drobno, jak to możliwe lub przepuść przez prasę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, Wyślij do garnka pieczeń z buraków i liść laurowy. Sól do smaku. Zwiększ ogrzewanie pieca do maksimum. Po pojawieniu się oznak wrzenia wyślij pomidory i czosnek do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka sekund i zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw zupę na co najmniej 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas serwowania posyp aromatyczną zupę drobno posiekanymi ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zaoferuj każdemu na talerzu zmielony czarny lub ziele angielskie.

bardzo smaczne ze śmietaną, koniecznie spróbuj! 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy