skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z burakami i ogórkami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Ogórki można stosować zarówno marynowane, jak i solone.
Krok 2:
Obierz buraki, ziemniaki, marchewkę, czosnek i cebulę. Opłucz wszystkie warzywa, zioła i liście laurowe w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Następnie wszystkie warzywa muszą zostać posiekane. Wybierz metodę cięcia dla siebie, mogą to być kostki, paski lub duże bloki. Lubię, gdy w zupie każdy ze składników czuje się osobno, dlatego zwykle kroję wszystko w kostkę. Pokrój więc cebulę, marchewkę i buraki w paski tego samego rozmiaru.
Krok 4:
Posiekaj ogórki w taki sam sposób, jak pozostałe warzywa.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w grube paski.
Krok 6:
Umieść bulion na kuchence i zagotuj. Wyślij ziemniaki na patelnię, zmniejsz płomień do średniego i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 10 do 20 minut, w zależności od odmiany ziemniaków i ich wielkości.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Wyślij buraki, marchewkę i cebulę do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu, aż cebula i marchewka będą miały złoty odcień.
Krok 8:
Wyślij kiszone ogórki na patelnię. Smaż wszystko razem przez około minutę.
Krok 9:
Wlej 3-4 łyżki do smażenia. l solanka z ogórków lub weź bulion z patelni. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie(około 15-20 minut).
Krok 10:
W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. Zwykle używam wiśni do zupy, są słodkawe, co sprawia, że smak gotowego dania jest zrównoważony. W razie potrzeby pomidory można wstępnie usunąć ze skórki. Pokrój czosnek tak drobno, jak to możliwe lub przepuść przez prasę.
Krok 11:
Gdy ziemniaki będą gotowe, Wyślij do garnka pieczeń z buraków i liść laurowy. Sól do smaku. Zwiększ ogrzewanie pieca do maksimum. Po pojawieniu się oznak wrzenia wyślij pomidory i czosnek do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka sekund i zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw zupę na co najmniej 15 minut.
Krok 12:
Podczas serwowania posyp aromatyczną zupę drobno posiekanymi ziołami.
Krok 13:
Zaoferuj każdemu na talerzu zmielony czarny lub ziele angielskie.
bardzo smaczne ze śmietaną, koniecznie spróbuj!
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g