skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę grochową z mięsem? Przygotuj niezbędne składniki. Umyj wieprzowinę (wystarczy łopatka, szyja wieprzowa). Pokrój duży kawałek mięsa na 2-3 części. Przenieś mięso do rondla i zalej 2 litrami wody.
Krok 2:
Groszek do zupy nadaje się suchy żółty. Napełnij go wodą, aby groszek był całkowicie przykryty. Pozostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Odcedź, spłucz. Gdy bulion mięsny się zagotuje, usuń pianę. Wyślij groszek do bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 do 40 minut. W razie potrzeby usuń utworzoną pianę łyżką. Groszek powinien być całkowicie ugotowany.
Krok 3:
Obierz cebulę. Drobno pokroić w kostkę. Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia cebuli, opłucz nóż i cebulę w zimnej wodzie.
Krok 4:
Dokładnie umyj marchewkę pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Zetrzyj marchewki na średniej lub dużej tarce. Możesz pokroić go w paski lub kostki, jak chcesz.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Podpal, podgrzej. Najpierw podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Mieszaj, aby się nie przypalić.
Krok 6:
Teraz wyślij marchewkę do cebuli. Smażyć, mieszając, aż będzie miękka, około 10 minut. Dodaj smażenie do zupy.
Krok 7:
Obrane ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do zupy wraz z podsmażonymi warzywami. Jak gotować zupę grochową? Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Po naciśnięciu łyżką powinien łatwo pęknąć.
Krok 8:
Wyjmij wieprzowinę z patelni. Pozwól jej trochę ostygnąć. Jeśli tak, usuń kość, usuwając z niej mięso. Pokrój miąższ na małe kawałki. Wróć do garnka. Gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania posolić zupę. Możesz dodać liść laurowy (1-2 szt.), ziarna pieprzu (3-4 szt.). Gotuj gotową zupę pod przykryciem przez 10-15 minut. Dzięki temu smak wszystkich składników otworzy się lepiej, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Podawaj na gorąco, posypane ziołami.
jeśli używasz pokruszonego (posiekanego) groszku, moczenie go w wodzie nie jest konieczne. Pamiętaj też, że gotuje się szybciej.
zupę można gotować na bulionie z wędzonych lub świeżych żeberek. Smak i aromat potrawy będzie inny. Świeże żeberka są wstępnie smażone na złoty kolor w rafinowanym oleju roślinnym. Następnie przenieś do rondla, zalej wodą. Gotuj do miękkości. Następnie postępuj zgodnie z przepisem.
do smażenia można dodać połowę papryki pokrojonej w paski, drobno posiekany czosnek (1-2 ząbki). Z dodatkowych przypraw nadaje się papryka, gałka muszkatołowa (szczypta), chmiel-suneli lub włoskie zioła (1 herbata. l.). Zupę grochową można podawać z krakersami chlebowymi. Aby to zrobić, pokrój chleb pszenny lub żytni na małe kwadraty. Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym, aż powstanie złoty kolor.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g