skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Wcześniej ugotuj jajka, ziemniaki i pierś z kurczaka. Natychmiast dodaję sól podczas gotowania, aby uniknąć soli w samej sałatce.
Krok 2:
Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.
Krok 3:
Pokrój świeże lub konserwowe pieczarki.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię i usmaż pieczarki. Możesz je posolić podczas smażenia lub gdy układasz warstwę w sałatce.
Krok 5:
Umieść zdejmowany pierścień na talerzu. Pokrój śliwki. Rozłóż go na 1. warstwie. Tutaj majonez nie jest potrzebny.
Krok 6:
Pokrój filet z kurczaka tak mały, jak to możliwe.
Krok 7:
2 warstwa-filet z kurczaka, posmaruj majonezem.
Krok 8:
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. 3. warstwa-ziemniaki, posmaruj majonezem.
Krok 9:
4 warstwa-pieczarki. Tutaj majonez nie jest potrzebny.
Krok 10:
Jajka kroimy w drobną kostkę.
Krok 11:
5 warstwa-jajka, posmaruj majonezem.
Krok 12:
6 warstwa to twardy ser, starty na drobnej tarce.
Krok 13:
Pokrój świeży ogórek na plasterki i udekoruj sałatkę. W innych odmianach ogórek wystarczy zetrzeć lub pokroić w paski i ułożyć w stos na środku. Smacznego! Sałatka Wenecja ze śliwkami i kurczakiem jest gotowa!
w innych wersjach hostessy same dodają lub usuwają składniki, w zależności od ich preferencji.
- suszone śliwki można zastąpić Mango;
- nie możesz też zrobić warstwy ziemniaków, ale smażyć pieczarki z cebulą;
- majonez kupiony w sklepie można zastąpić majonezem domowej roboty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g