zupa solanka z wieprzowiną i parówkami

apetyczny, pikantny, najlepszy, najsmaczniejszy! Zupa solanka z wieprzowiną i kiełbaskami, gotowana według tego przepisu, okazuje się gęsta, bogata i bardzo satysfakcjonująca. Taka zupa przypadnie do gustu mężczyznom — zawiera tak wiele produktów mięsnych. Solanka jest szczególnie dobra w okresie jesienno-zimowym.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 36 % 4 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z oliwkami i kiełbasą? Przygotuj niezbędne produkty. Skład zestawu mięsnego można zmienić w zależności od smaku, preferencji i dostępności. Nie jest przerażające, jeśli nie ma kaparów, ale nie można obejść się bez ogórków. Każdy zrobi, ale solona beczka sprawi, że zupa będzie szczególnie aromatyczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, oczyść filmy i nadmiar tłuszczu. Pokrój na małe kawałki. Włóż do rondla i przykryj zimną wodą. Posolić. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut po ugotowaniu, usuwając pianę łyżką cedzakową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki w paski. Wlej solankę do zupy, dodaj ogórki i kapary.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski. Wrzuć go do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj oliwki pokrojone w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kiełbasę w paski, kiełbaski w półkola. Dodaj do garnka z zupą i gotuj przez kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na małym ogniu na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty i lekko złoty. Następnie dodaj marchewki. Wymieszaj, smaż warzywa do miękkości, około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż pieprz i lavrushkę do smażenia. Wlej kilka łyżek bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej pieczeń do zupy. Gotuj zupę przez kolejne pięć minut i to wszystko, możesz ją wyłączyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niech zupa trochę się zaparzy, około 20 minut. Podczas serwowania dopraw mieszankę kwaśną śmietaną i ziołami, umieść okrąg cytryny na każdym talerzu. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy