skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z oliwkami i kiełbasą? Przygotuj niezbędne produkty. Skład zestawu mięsnego można zmienić w zależności od smaku, preferencji i dostępności. Nie jest przerażające, jeśli nie ma kaparów, ale nie można obejść się bez ogórków. Każdy zrobi, ale solona beczka sprawi, że zupa będzie szczególnie aromatyczna.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, oczyść filmy i nadmiar tłuszczu. Pokrój na małe kawałki. Włóż do rondla i przykryj zimną wodą. Posolić. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut po ugotowaniu, usuwając pianę łyżką cedzakową.
Krok 3:
Pokrój ogórki w paski. Wlej solankę do zupy, dodaj ogórki i kapary.
Krok 4:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski. Wrzuć go do garnka.
Krok 5:
Dodaj oliwki pokrojone w plasterki.
Krok 6:
Pokrój kiełbasę w paski, kiełbaski w półkola. Dodaj do garnka z zupą i gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 7:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na małym ogniu na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty i lekko złoty. Następnie dodaj marchewki. Wymieszaj, smaż warzywa do miękkości, około 5 minut.
Krok 8:
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.
Krok 9:
Włóż pieprz i lavrushkę do smażenia. Wlej kilka łyżek bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej pieczeń do zupy. Gotuj zupę przez kolejne pięć minut i to wszystko, możesz ją wyłączyć.
Krok 10:
Niech zupa trochę się zaparzy, około 20 minut. Podczas serwowania dopraw mieszankę kwaśną śmietaną i ziołami, umieść okrąg cytryny na każdym talerzu. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g