skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z kaczki z warzywami w kotle na ognisku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast kaczki możesz wziąć kurczaka, indyka lub inne mięso. Więc skub kaczkę, wypatrosz i usuń resztki piór. Dobrze umyj tuszę i osusz papierowymi serwetkami. Jeśli masz zamrożoną kaczkę, wyjmij ją z zamrażarki i rozmrażaj w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego rozmrożenia. Pokrój kaczkę na małe porcje.
Krok 2:
Jeśli używasz dojrzałej cukinii, obierz ją i usuń środek nasionami. Młode cukinie można pozostawić bez zmian. Obierz cebulę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Obierz ziemniaki. Opłucz wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie.
Krok 3:
Pokrój pomidory w kostkę. W razie potrzeby usuń skórki z pomidorów.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę, cukinię w drobną kostkę i posiekaj paprykę w półpierścienie lub kwadraty, jak zwykle.
Krok 5:
Rozpal ognisko, Ustaw kocioł. Gdy kocioł się rozgrzeje, wlej olej roślinny. Zalej krawędzie kotła gorącym olejem łyżką cedzakową.
Krok 6:
Wyślij cebulę i paprykę do wrzącego oleju. Smażyć, aż cebula się zrumieni. Wyjmij warzywa łyżką cedzakową z kotła.
Krok 7:
Wyślij cukinię do smażenia. Gotuj, aż cukinia będzie miękka.
Krok 8:
Wyjmij je z kotła do cebuli i pieprzu.
Krok 9:
Następna jest kolejka mięsa. Wyślij go do pachnącego oleju.
Krok 10:
Smażyć na złoty kolor. Sól do smaku.
Krok 11:
Napełnij mięso wodą, aby całkowicie pokryło wszystkie kawałki. Doprowadź do wrzenia na silnym płomieniu, a następnie usuń kilka kłód spod kotła i gotuj kaczkę pod zamkniętą pokrywką, aż będzie prawie gotowa (zajmie to około 40 minut).
Krok 12:
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki do kotła. Dusić, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 13:
Wyślij wszystkie smażone warzywa, pomidory i liście laurowe do kotła. Uzupełnij odpowiednią ilość wody. Na dużym ogniu gotuj przez około 10 minut.
Krok 14:
W razie potrzeby dopraw zupę do smaku, dodaj zioła i posiekany czosnek. Potem jeszcze kilka minut.
Krok 15:
Zupa jest gotowa! Zaproś rodzinę i gości do stołu!
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g