skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać pyszną zapiekankę ziemniaczaną od tego, co myjemy i obieramy ziemniaki. Kroimy go na małe kawałki, które przenosimy na patelnię, a następnie napełniamy ziemniaki czystą zimną wodą. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj ziemniaki do miękkości, dodając sól do smaku.
podczas gotowania ziemniaków przygotowujemy mięso mielone. Aby to zrobić, podgrzej patelnię z wlanym do niej olejem roślinnym (nie zapomnij zostawić trochę do smarowania naczynia do pieczenia) na średnim ogniu. Obierz cebulę i pokrój ją drobno, włóż do rozgrzanego oleju. Smaż cebulę przez kilka minut, aż stanie się przezroczysta, a następnie włóż mięso mielone na patelnię, wszystko wymieszaj i smaż, aż będzie ugotowane i lekko rumiane (około 10 minut). Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę lub trzy na drobnej tarce, dodaj na patelnię, sól, posyp czarnym pieprzem, wymieszaj, gotuj przez kolejne pół minuty i zdejmij patelnię z ognia.
gdy ziemniaki będą gotowe, spuść płyn, pozostawiając trochę na dnie. Dodaj masło i zmiksuj ziemniaki za pomocą tłuczka. Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej, wlej do puree, wymieszaj. Rozbijamy jajko, szybko mieszamy, aż jajko zdąży się zwinąć. Trzy sery na grubej tarce, połowę dodajemy do puree i ponownie mieszamy.
teraz połowę puree rozprowadzamy w małym naczyniu do pieczenia, uprzednio smarując go pozostałym olejem roślinnym. Dobrze ubij warstwę. Drugą warstwą kładziemy przygotowane mięso mielone, lekko je dociskając, jakby wciskając w warstwę ziemniaków. Trzecią warstwą rozprowadzamy Pozostałe tłuczone ziemniaki, ubijamy je. Wymieszaj pozostały ser ze śmietaną i rozłóż na przyszłej zapiekance, równomiernie wyrównaj.
włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut-do zarumienienia. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco, uzupełniając świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g