zapiekanka ziemniaczana z serem mielonym

nie wiesz, co ugotować z ziemniakami? Pamiętaj o zapiekance! Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie zarówno proste, jak i bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Możesz podać go na śniadanie, kolację i jako drugie danie na lunch. Tłuczone ziemniaki można nie tylko przygotować bezpośrednio przed pieczeniem, ale także wykorzystać resztki z wczoraj. Okaże się nie mniej smaczny. Zapiekankę najlepiej podawać ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną lub domowym majonezem.
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 29 % 9 g
211 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

zaczynamy przygotowywać pyszną zapiekankę ziemniaczaną od tego, co myjemy i obieramy ziemniaki. Kroimy go na małe kawałki, które przenosimy na patelnię, a następnie napełniamy ziemniaki czystą zimną wodą. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj ziemniaki do miękkości, dodając sól do smaku.

podczas gotowania ziemniaków przygotowujemy mięso mielone. Aby to zrobić, podgrzej patelnię z wlanym do niej olejem roślinnym (nie zapomnij zostawić trochę do smarowania naczynia do pieczenia) na średnim ogniu. Obierz cebulę i pokrój ją drobno, włóż do rozgrzanego oleju. Smaż cebulę przez kilka minut, aż stanie się przezroczysta, a następnie włóż mięso mielone na patelnię, wszystko wymieszaj i smaż, aż będzie ugotowane i lekko rumiane (około 10 minut). Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę lub trzy na drobnej tarce, dodaj na patelnię, sól, posyp czarnym pieprzem, wymieszaj, gotuj przez kolejne pół minuty i zdejmij patelnię z ognia.

gdy ziemniaki będą gotowe, spuść płyn, pozostawiając trochę na dnie. Dodaj masło i zmiksuj ziemniaki za pomocą tłuczka. Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej, wlej do puree, wymieszaj. Rozbijamy jajko, szybko mieszamy, aż jajko zdąży się zwinąć. Trzy sery na grubej tarce, połowę dodajemy do puree i ponownie mieszamy.

teraz połowę puree rozprowadzamy w małym naczyniu do pieczenia, uprzednio smarując go pozostałym olejem roślinnym. Dobrze ubij warstwę. Drugą warstwą kładziemy przygotowane mięso mielone, lekko je dociskając, jakby wciskając w warstwę ziemniaków. Trzecią warstwą rozprowadzamy Pozostałe tłuczone ziemniaki, ubijamy je. Wymieszaj pozostały ser ze śmietaną i rozłóż na przyszłej zapiekance, równomiernie wyrównaj.

włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut-do zarumienienia. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco, uzupełniając świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy