skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i posiekaj warzywa.
Krok 2:
Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 3:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 4:
Dodaj sól do wrzącej wody i ugotuj spaghetti. Gotuj 1 minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek.
Krok 6:
Dodaj krewetki do czosnku i smaż je również przez chwilę.
Krok 7:
Dodaj śmietanę i ser i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gładki SOS. Zamiast śmietany możesz wziąć śmietanę, tylko z nimi ostrożnie - po przegrzaniu idą w płatkach i psują wszystko.
Krok 8:
Dodaj spaghetti na patelnię, wymieszaj i podgrzej wszystko razem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj wodę z gotowania spaghetti (zwykle wystarczy mała Chochla).
Krok 9:
Podawaj posypane ziołami. Bazylia jest tu szczególnie dobra, jak dla mnie.
miłego!
P. S. zamiast krewetek możesz wziąć koteil morski (zamrożenie lub w słoiku).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g