owsianka mleczno kukurydziana

owsianka jest zdrowa i energetyzująca! Gotowanie jest łatwe i proste! Świeża owsianka, tylko gotowana na mleku, kłóci się o PRL i smak z wieloma innymi. Słoneczny żółty i bardzo smaczny, spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
120 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Napełnij umytą szybko gotującą się kaszę kukurydzianą wodą i gotuj na dużym ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i zaczynamy przeszkadzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj, mieszając, aż owsianka zacznie oddychać-sapać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 0,5 litra mleka do owsianki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj owsiankę z mlekiem, nie usuwaj jej z pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 50 g masła, sól i dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy owsianka jest gotowa, przykryj pokrywką i pozwól jej parzyć przez 15-20 minut. I można podawać.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy