bita śmietana karmelowa

Bardzo podobał nam się taki krem, mam nadzieję, że ci się spodoba. Delikatny, lekki, zwiewny krem karmelowy lub jak to się nazywa & quot; bita karmel & quot;. Bardzo wszechstronny! Idealny do warstw ciast, do napełniania wszelkiego rodzaju ciast, pączków, rurek. Dobry, podobnie jak niezależny deser.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 67 % 36 g
348 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Delikatny, lekki, zwiewny krem karmelowy uzyskuje się z tego przepisu. Bardzo podobny do gotowanego skondensowanego mleka. Uniwersalny, idealny do układania ciasta, napełniania wszelkiego rodzaju ciast, tuby, pączków. Zachowuje się dobrze po zamrożeniu. Pyszny jak samodzielny deser. Potrzebne składniki: Krem o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Masło o zawartości tłuszczu 82 %. Żelatyna i woda do namoczenia. Wanilina, sól, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Łączę żelatynę z wodą, mieszam i na razie zostawiam na bok do pęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śmietanę Łączę z masłem i podgrzewam, aż będzie gorąca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do rondla z grubym dnem i podgrzewaj do bursztynowego koloru na średnim ogniu. Nie przeszkadzając, ale po prostu tocząc się z boku na bok. Ważne!!! cukier nie prześwietla, w przeciwnym razie krem będzie gorzki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie kryształy cukru są rozpuszczone, kolor jest bursztynowy. Ogień można lekko zmniejszyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlewam gorącą śmietanę z masłem i bez wyjmowania z ognia mieszam do uzyskania gładkości. Masa może się zagotować, zagotować, ostrożnie się nie poparzyć!!!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy suchy karmel całkowicie połączy się z płyn, zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól i wanilinę...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przecedzam przez sito.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy masa lekko ostygnie (do 70 stopni), dodaję spuchniętą żelatynę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uderzam blenderem zanurzeniowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamykam folią w kontakcie i wkładam do lodówki na 12 godzin w celu stabilizacji!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu karmel będzie gęsty, błyszczący!!!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubijam blenderem przez 3-4 minuty, aż będzie puszysty, przewiewny. Na tym etapie możesz regulować słodycz, gęstość, objętość kremu, dodając dodatkową śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 30% i ponownie dobrze ubij mikserem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I taki krem okazuje się w końcu!!!!Ładny, delikatny kolor, struktura jednolita! Dobrze się zachowuje po zamrożeniu!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowy do spożycia:) Równie dobry jak samodzielny deser! Miłego nastroju dla wszystkich!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy