skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Delikatny, lekki, zwiewny krem karmelowy uzyskuje się z tego przepisu. Bardzo podobny do gotowanego skondensowanego mleka. Uniwersalny, idealny do układania ciasta, napełniania wszelkiego rodzaju ciast, tuby, pączków. Zachowuje się dobrze po zamrożeniu. Pyszny jak samodzielny deser. Potrzebne składniki: Krem o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Masło o zawartości tłuszczu 82 %. Żelatyna i woda do namoczenia. Wanilina, sól, cukier.
Krok 2:
Łączę żelatynę z wodą, mieszam i na razie zostawiam na bok do pęcznienia.
Krok 3:
Śmietanę Łączę z masłem i podgrzewam, aż będzie gorąca.
Krok 4:
Wlej cukier do rondla z grubym dnem i podgrzewaj do bursztynowego koloru na średnim ogniu. Nie przeszkadzając, ale po prostu tocząc się z boku na bok. Ważne!!! cukier nie prześwietla, w przeciwnym razie krem będzie gorzki.
Krok 5:
Wszystkie kryształy cukru są rozpuszczone, kolor jest bursztynowy. Ogień można lekko zmniejszyć.
Krok 6:
Wlewam gorącą śmietanę z masłem i bez wyjmowania z ognia mieszam do uzyskania gładkości. Masa może się zagotować, zagotować, ostrożnie się nie poparzyć!!!
Krok 7:
Gdy suchy karmel całkowicie połączy się z płyn, zdejmij z ognia.
Krok 8:
Dodaj sól i wanilinę...
Krok 9:
Przecedzam przez sito.
Krok 10:
Gdy masa lekko ostygnie (do 70 stopni), dodaję spuchniętą żelatynę.
Krok 11:
Uderzam blenderem zanurzeniowym.
Krok 12:
Zamykam folią w kontakcie i wkładam do lodówki na 12 godzin w celu stabilizacji!
Krok 13:
Po upływie czasu karmel będzie gęsty, błyszczący!!!
Krok 14:
Ubijam blenderem przez 3-4 minuty, aż będzie puszysty, przewiewny. Na tym etapie możesz regulować słodycz, gęstość, objętość kremu, dodając dodatkową śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 30% i ponownie dobrze ubij mikserem.
Krok 15:
I taki krem okazuje się w końcu!!!!Ładny, delikatny kolor, struktura jednolita! Dobrze się zachowuje po zamrożeniu!
Krok 16:
Gotowy do spożycia:) Równie dobry jak samodzielny deser! Miłego nastroju dla wszystkich!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g