skład / składniki
metoda gotowania
proponuję najpierw ugotować owsiankę z ryżu i prosa na wodzie, aby płatki dobrze się ugotowały i nie przypaliły, a mleko dodać na samym końcu.
więc gotujemy słodką owsiankę z ryżu i prosa. Bierzemy zboża w równych proporcjach, po 150 gramów, natychmiast wlewamy je do rondla i myjemy w zimnej wodzie. Wlej umytą mieszaninę zbóż do 600 ml wody, a następnie umieść patelnię na dużym ogniu.
zagotuj wodę z mieszanką ryżu i kaszy jaglanej, wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką, pozostawiając dużą szczelinę na ucieczkę pary i gotuj przez 25 minut. Owsianka powinna lekko się zagotować, w tym czasie woda odparuje wystarczająco.
następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj owsiankę, dodaj pół łyżeczki soli i 3 łyżki cukru, włóż kawałek masła, wymieszaj, aby masło się rozpuściło.
następnie wlej 300 ml mleka do owsianki, ponownie wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i pozwól owsiance ryżowo-jaglanej spłynąć przez kolejne 5 minut na najmniejszym ogniu.
kładziemy owsiankę ryżowo-jaglaną na głębokie talerze i podajemy na gorąco na śniadanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g