słodka kasza jaglana ryż na mleku z masłem

owsianka z mieszanki ryżu i prosa to świetne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Ryż i proso bardzo dobrze się uzupełniają pod względem smaku Oba zboża gotują się przez ten sam czas, dzięki czemu można je bezpiecznie mieszać i gotować razem Po ugotowaniu owsianki ryżowo-jaglanej otrzymasz danie o nowym, bardzo przyjemnym smaku Ta owsianka urozmaica również menu dla dzieci
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 79 % 23 g
125 kcal
IG: 4 / 39 / 57

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

proponuję najpierw ugotować owsiankę z ryżu i prosa na wodzie, aby płatki dobrze się ugotowały i nie przypaliły, a mleko dodać na samym końcu.
więc gotujemy słodką owsiankę z ryżu i prosa. Bierzemy zboża w równych proporcjach, po 150 gramów, natychmiast wlewamy je do rondla i myjemy w zimnej wodzie. Wlej umytą mieszaninę zbóż do 600 ml wody, a następnie umieść patelnię na dużym ogniu.
zagotuj wodę z mieszanką ryżu i kaszy jaglanej, wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką, pozostawiając dużą szczelinę na ucieczkę pary i gotuj przez 25 minut. Owsianka powinna lekko się zagotować, w tym czasie woda odparuje wystarczająco.
następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj owsiankę, dodaj pół łyżeczki soli i 3 łyżki cukru, włóż kawałek masła, wymieszaj, aby masło się rozpuściło.
następnie wlej 300 ml mleka do owsianki, ponownie wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i pozwól owsiance ryżowo-jaglanej spłynąć przez kolejne 5 minut na najmniejszym ogniu.
kładziemy owsiankę ryżowo-jaglaną na głębokie talerze i podajemy na gorąco na śniadanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy